Tuesday, May 27, 2008

Selamat Negeri Kekasih Gelap

Selamat negeriku
Kekasih gelapku
Walau kau tak pernah jadi dan takkan jadi milikku
Ku kan tetap mengingatimu
Menyayangimu
Merinduimu
Jauh di sudut hatiku
Biar tiada siapa yang tahu
Tanggal Juni nanti kupasti kini
Kau menghitung hari
Menuju bahagiamu
Setelah pelbagai derita kau lalui
Kau memang layak mendapat yang terbaik
Pastinya bukan aku
Yang hanya mampu mencurah rasa dan cinta
Bukan masa dan harta
Doaku mengiringi saat indahmu
Agar kekal ke anak cucu
Selamat berbahagia negeriku
Kaukan tetap menjadi kekasih gelapku...

- 1.45 pagi, 27 Mei 2008
A Famosa Resort
Mobile Blogging Poetry

(In case you're wondering, this piece of writing has nothing to do with anyone in real life, it is just a creative artwork from my spotless mind :)

Friday, May 23, 2008

Lagi Penerangan Ringkas Berkaitan ETDP

* English version is at the end of this article (after the video panel)

Salam,

Program Keusahawanan Eilham terbahagi kepada 3 komponen:

1. Komponen Pengajaran dan Pembelajaran
Dalam komponen ini, anda akan diajar bagaimana untuk menjadi seorang usahawan. Secara amnya, dalam komponen ini anda akan bekerjasama dengan Eilham untuk menghasilkan produk anda sendiri - produk anda boleh berbentuk apa jua minat anda (tidak semestinya IT atau multimedia), dan kita akan bersama-sama menentukan model bisnes untuk meniagakan produk anda itu (costings, marketing strategi, etc.).

2. Komponen Perniagaan
Dengan produk anda itu, anda boleh menggunakan Payment Gateway kami untuk menjualnya online. Kemudahan payment gateway ini adalah percuma bagi ahli.
Selain itu, anda juga boleh jana pendapatan dari memasarkan produk-produk ahli lain, atau anda juga boleh memasarkan produk dan servis kami (Designel Media Sdn Bhd, Aspati Sdn Bhd dan juga Open University Malaysia) iaitu print design, web design, dan e-learning.

3. Komponen Eilham Technopreneurs Fund oleh Yayasan Bina Insan Malaysia Komponen ini melibatkan anda dengan membantu Yayasan Bina Insan Malaysia untuk mengajar ahli-ahli lain Komponen-Komponen 1 dan 2 di atas. Jika anda bergerak dalam mode ini, anda kan digelar "mentor", dan anda boleh menjana pendapatan dengan 2 cara tambahan (selain perniagaan) - insentif mentor dan pendapatan royalty. Anda akan dianugerahkan Eilham Technopreneur Fund berdasarkan keberkesanan anda sebagai seorang mentor dalam program ini.

Untuk bermula, senang sahaja:

1. Layari ke laman web Eilham di SINI;
2. Klik butang "Register" yang terletak di belah atas laman web itu;
3. Pilih kaedah pendaftaran anda (Online atau Offline); 4. Pilih kaedah pembayaran anda (Credit card, Maybank2u, CIMB, Pubic Bank,
etc.)

Setelah system kami mengesahkan pembayaran anda, pihak kami akan menghubungi anda untuk memulakan Komponen 1: Pengajaran dan Pembelajaran dengan anda.

Terima kasih ke atas kesudian anda berhubung dengan kami.

Artikel lain yang berkaitan:




And here is the English version:

Hi All,

I have just come across a new programme that is launched by Designel Media Sdn Bhd, Aspati Sdn Bhd and Yayasan Bina Insan Malaysia, in association with the School of Lifelong Learning Open University Malaysia. The programme is the Eilham Technopreneurs Development Programme, and it has vast potential through its new and innovative approach to helping people build some extra income to cope with the constant rise in the cost of living.

Here are some of the benefits that you can enjoy as an Eilham Technopreneur:

1. Learn from this programme how to create your own product, and form a conceptual business plan with the help of industry professionals in the IT and multimedia fields;

2. Earn profits and commissions by doing direct business through our print, web, and e-learning products and services;

3. Start building multiple streams of small income that could grow tremendously over time;

4. Receive mentoring incentives as you help us teach other people the ways of the Eilham Technopreneur.

And, you can use Eilham’s payment gateway (which can accept Visa, Mastercard, Maybank2u, Ambank, RHB Bank, CIMB Bank, PosPay, etc.) right away! Just come up with a product or services that you want to market online, notify the programme administrators about your product, and they will create a link that you can use to accept online payments for that product or service! There is no limit to how many products you can put on the Eilham system, as long as they do not infringe any law.

Seriously, this programme is not to be missed! The Eilham Technopreneurs Development Programme is designed to help all sorts of people from all walks of life, people like you and me, from 13 years old and above!

Do check it out to see how the Eilham Technopreneurs Development Programme can benefit you. Please click on the following link HERE. Or, if you need to contact me personally, please call me at 014-3653525.

Regards,

Mohd Yusri Yusoff

Other related posts:

Tuesday, May 20, 2008

Water for Life?

How's the water quality in your area? I mean, the water you get into your house from the pipeline, the one you bathe with, cleanse with, drink etc. Let me show you something:

The first picture is the water filter i took from the main water inlet (outside the house). The water goes through it first before it goes into the water tanks inside my house. Well...pretty nasty looking huh, for just a month old filter!

The second pic is the water filter at my kitchen sink, the water source I use for drinking (of course, even it is already filtered, you have to boil it before you drink. Cheap stuff!). A month old as well. This is the second filtration after it goes through the first one. Pretty as well, huh?

This makes me think what if I don't filter it at all, like most of us do? We're actually drinking rusty water, pay for it monthly even. With this water quality, it is indeed a good decision to give 1st 20m/sq for free in Selangor. So we can afford to buy those expensive water filter system...really?

Or is it purposely done (bad water treatment) so the water filter industry won't be dead? I just don't know. Well...it's easy to blame others, but we ourselves have to do something about it...get your water supply treated yourself!

Apart from other popular well known brand, I think it's a good move if we opt for something good in quality yet affordable, for our own good. For instance, eSpring water treatment system (click on the eSpring to have a look at it). How to get it? Of course, you can contact me if you want a better healthy living!

You know the number: 014-3653525 ->Yuzray

*
For various Amway products listing, click HERE.

Monday, May 19, 2008

Teka Teki Teka Tekuk

Haa...kali ni kita main teka teki pulak nak?

Jawapan anda boleh cuba berikan dalam ruangan 'comment' di hujung post ini.

Sebelum ni, aku rasa teka-teki "kotak apakah yang tak boleh di angkat" yang paling susah (kalau korang tau jawapan, silalah beri, aku dah tau, rasanya ramai pun dah tau jawapan teka teki popular ni, dan jawapan untuk semua teka teki ini akan aku berikan dalam ruangan 'comment' jugak).

Tapi ada jugak yang lebih pening fikirnya....

Nah, tolonglah jawab:

1. Binatang apakah yang mempunyai buah di tengkuknya?

2. Tali apakah yang terpanjang di dunia?

Semua teka-teki ni kawan2 aku yang bagi, dan semuanya aku jawab salah untuk percubaan pertama...hahaha! Tapi berjaya selepas percubaan berikutnya :D

Haa....jawablah...ada berani?

Friday, May 16, 2008

Desperado: Batu Pun Batu Lah...

Hmm...macam menariklah bison ni...

Bau pun memikat jiwa...

Iyahhh...mari kita mulakan acaraaa!!

Batu pun batu lah...janji gua rockkk!! Phewwiittt!!

Thursday, May 15, 2008

Pampered vs Independant

Following is a conversation between me and a fren. I m not trying to boast about myself, or to look down on pampered frens, i m juz like everyone else, maybe i m even a nobody, but i really wanna all of us to think, who are we going to be in the future? (the real name had been edited for privacy)

IT: eh..
IT: nk tny 1 pendapat u blh?
IT: u kan org lame
Ray Yuz: sile
IT:
IT: i ade tgk 1 crite cine...
IT: klu u diberi pilihan antara ur dad dgn ppuan u cinta
IT: u pilih yg mane
IT: ?
IT: u can only choose 1
Ray Yuz: dad
Ray Yuz: i can go to hell if i disobey him

Ray Yuz: but i wont go to hell for disobeying d women i love

Ray Yuz: except..if that women is my mum

IT: hmm..
IT: dlm crite 2 i tgk tgk pilih ppuan
Ray Yuz: anyway it depend on what u r disobeying
IT: last 2 dad die maafkn die
Ray Yuz: dah nama pun cina
IT: hahaha
IT: ape plk kaitan dgn cina?
Ray Yuz: kalau cina islam, mungkin lain citer dia
IT: oo..
IT: ala...
IT: klu difikirkn blk..
IT: ayh mane x syg ank
IT: btl x?
Ray Yuz: tau takpe..kecuali ayah yg x guna
Ray Yuz: tau buat anak je

Ray Yuz: ada kawan i, meninggal pasal takmo dgr cakap doktor

IT: 0o.
Ray Yuz: bini suruh itu ini, takmo dgr
Ray Yuz: sbb tu i ckp, sndri mau igt

IT: mmg la..
IT: tp klu i,i suke org srh..
IT:
Ray Yuz: i show u d way, u wanna go or not, its ur choice
IT: klu blh tlg suap lg ubt tau
IT:
Ray Yuz: org yg suka disuruh, one day akan susah, bila org yg diharap menyuruh dah takde
Ray Yuz: i always remember that
IT: nk buat mcm mane
IT: dh mmg i mcm 2
Ray Yuz: org lain, kalau dpt hidup mcm i, mungkin akan spoilt
Ray Yuz: the only son

Ray Yuz: the youngest

Ray Yuz: i can juz ask what i want
Ray Yuz: but i dont
IT: 2 beza antara u dgn i
IT: hehehe
Ray Yuz: so..up 2 u if u wanna keep on pampering urself
IT:
Ray Yuz: i'd rather suffer like now
Ray Yuz: than to ask money still from me parents

IT: hehehe...
IT: terase la plk..
Ray Yuz: sampai my mum ckp i sombong
IT: ni i nk papa tkr krete i
IT:
Ray Yuz: but then i told her
Ray Yuz: i m not dying yet

IT: bgs la u..
Ray Yuz: bkn sombong, but i'll do my best
Ray Yuz: on my own

IT: good...
Ray Yuz: u nak mintak apa kat papa u, tu hak u
IT:
Ray Yuz: but dont b surprised, one day, u gonna miss that too much till it hurts u a lot
IT: yupp i know that
Ray Yuz: too many people juz live for today
Ray Yuz: not for what to come

IT: hmm..
IT: thats me
Ray Yuz: smlm i baru je nasihatkan my bro in law
IT: sal pe?
Ray Yuz: dont be like me..late in buying property
IT: oo
Ray Yuz: jgn terlalu nak bergaye, nak beli kereta itu ini
IT: hihihi
IT: terase plk
Ray Yuz: utamakan...beli rumah kecik pun takpe
Ray Yuz: its investment
IT: hehehe
IT: i dh ade rmh
IT: krete mau tkr
Ray Yuz: u buy car, its liability, and depreciate in value some more
IT: hehehe
Ray Yuz: i also inherit a lot, a bungalow...but i dont even live there
Ray Yuz: i buy my own apartment

IT: hmm..
IT: beza sgt la u n i...
IT: hehehe
Ray Yuz: i inherit a decent car, but i ask my mum to sell if no one wants
Ray Yuz: and i buy my own

Ray Yuz: so actually

IT: ok la 2..
Ray Yuz: beza tak beza
IT: beza la
Ray Yuz: up to u nak jadi mcm mana
IT: hehehe
IT: i plk suke mintak
IT: mintak je dpt
IT: hhehehe
IT: dari kecik mcm ni
IT: x blh ubah dh
IT:
Ray Yuz: one day u will remember this conversation
IT: yupp...
Ray Yuz: and dont feel sorry for not changing ur own attitude
Ray Yuz:

IT: i know...
Ray Yuz: people knows a lot
Ray Yuz: but do nothing about it

IT: yupp...
IT: juz like me
IT:
Ray Yuz:
IT: smp papa i ckp mcm ni...
IT: klu pa a xde nti mcm mane la i ni...
IT: ade ke laki yg mcm papa nk lyn i mcm bdk2 ni
Ray Yuz: and u r proud of it? i m sorry for u...god bless!
IT: not proud..
IT: but try 2 change
Ray Yuz: good
IT: tp slow2
Ray Yuz: coz u juz said..u will never change
Ray Yuz: that is a hopeless statement

IT: never change doesn mean don wanna
IT: huh...

And it actually just not ends there. Moral of the story: Lu fikir la sendiri!

...dan sedikit pengumuman:

Tahniah saya ucapkan kepada saudara Shukri yang bekerja sebagai juruwang di Kedai Jiran, Vista Pinggiran Apartments, tempat saya selalu membeli barang, kerana telah menjadi ahli berdaftar ETDP mulai semalam. Ini menunjukkan, ETDP adalah untuk semua, tanpa mengira latar belakang pekerjaan dan taraf hidup serta pendidikan. Semoga saudara Shukri bakal sukses bersama ahli-ahli ETDP yang lain, insya-Allah!

Saturday, May 10, 2008

Mobile Phone with TV + other stuff - review & for sale!

** Scroll down to the end of this review article to see other items for sale

Jenama: HKV (Hong Kong Video)
Model: HK9000
Buatan: Hong Kong (China la jugak tu)
Harga di Pasaran: RM788.00

Ciri-ciri:
  • -262,144 Color 3.0 inch TFT LCD Screen with Touch Panel (stylus enclosed)
  • -Video recording (can view 3gp and MP4 format)
  • -1.3MP Camera with led flash (JPEG format)
  • -Analog TV built-in with pull-out antenna (utk tengok RTM1 & 2, TV3, NTV7, 8TV, TV9 jer...gambar cun, tapi Astro takleh la)
  • -T-flash card support
  • -Bluetooth 2.0 with A2DP
  • -Double Stereo Speakers (good loud sound lah!)
  • -FM radio with schedule recording
  • -USB Mass Storage and also PC webcam function
  • -Flight Mode and Blacklister (incoming firewall)
  • -WAP / GPRS / MMS (takde 3G atau wifi)
  • -Built in shake control (to change wallpaper & music by just shaking it, also automatic change orientation while viewing video - gravity effect)
  • -Customizeable ringtone and message tone (MP3, wav)
  • -1GB micro SD memory card
  • -Warranty One Year and SIRIM approved

Dua bulan lepas, aku gatal tangan beli benda alah ni. Ada warranty setahun dengan pengesahan SIRIM sekali, tak macam kebanyakan henpon China yang cuma warranty sebulan dan takde SIRIM. OK. No problem. Masa umah aku black-out, ada la dkt 4 jam tengok TV kat sini sebelum letrik on balik, dan betri masih ada satu bar (dari yg penuh 3). Dalam kereta pun (letak kat holder) leh tengok TV, cuma bila kat sesetengah kawasan tu gambar kacau sikit sbb kereta kan bergerak, tapi tak la busan terperap dlm jem dan tak terlepas siri Bella...hehehe! Speaker dia cukup kuat utk dengar butir kata seisi kereta.

Kalau anda pengguna henpon yg asas, guna untuk call, sms/mms, sound/video recording, tangkap gambar, sesekali masuk internet, main java games, dengar radio/mp3, hp ni sesuai untuk anda. Touch screen dia pun bagus dan bole diharap. Cuma kalau dgr mp3 sambil berjalan, pastikan anda matikan fungsi 'shake control' kerana kalau tak, tiap kali melangkah, dia tukar ke lagu seterusnya...hehehe!

Blacklister dia pun ok. Nombor2 yang aku takmo mengganggu hidup terus dia block sebelum handphone berbunyi. Lepas tu, charger yg disediakan mempunyai pelbagai fungsi. Kabel yg sama anda boleh gunakan untuk charge beteri melalui soket dinding biasa, melalui USB port komputer, dan juga untuk fungsi pindahan data. Untuk pindahan data boleh juga menggunakan wireless Bluetooth yg ada.

Jangka hayat betri memang menakjubkan, pernah seminggu tanpa perlu recharge dengan penggunaan sederhana dan tidak berapa kerap. Kebanyakan Nokia atau jenama lain yg aku pernah guna, paling hebat 2-3 hari kena charge lagi! Saiz dia pun nipis walaupun lebar (sebab skrin besar, puas tengok woo..), lebih nipis dari kotak rokok 14 batang tu. Masuk poket senang.

Tapi untuk aku yang dah biasa guna henpon dengan ciri-ciri canggih berasaskan operating system Symbian 60 3rd Edition OS9.1/9.2 yang boleh masuk macam2 program dan aplikasi, agaklah canggung dan tensen dibuatnya. Lain lah korang jenis pakai henpon canggih tapi tak guna pun segala fungsi tu. Kat henpon ni aku dah masukkan pelbagai java games and applications, antaranya mobile Quran 30 juzuk, Opera Mini Browser, File Explorer, GMail dan macam2 games, tapi pada aku mcm tak mencukupi. Pada orang macam aku la...korang ok kot?


Call ler aku anytime, free delivery. 014-3653525 - Yuz Ray.

Also items for sale: (click to get to my advertisement and details on the product)

1. Nikon FM10 (manual SLR using film) = RM550.00 (1 unit)

2. K915+ Mobile phone with TV (Made in Korea) = RM450 (1 unit)

3. Logitech Wingman Force Joystick = RM220 (1 unit) negotiable

4. Samsung Fino 15SE film camera = RM75 (1 unit)

5. Bluetooth Universal Wireless Headset (Moto HS805) = RM88 (1 unit)

6. Sony Walkman & Recorder = RM110 (1 unit)

7. Casio Discman (Audio CD Portable Player) = RM111 (1 unit)

8. New unused (still in-box) 2 liters rice cookers, various brand = RM50 each (3 units available)

and a few more other stuff, which you can ask me myself.

All complete with original packaging. Can find details by clicking the links provided.

Interested please call/sms me: 014-3653525

Friday, May 9, 2008

Lepas ni apa pulak lagi?

Mahkamah Tinggi Syariah benarkan permohonan murtad
08/05/2008 12:34pm

PULAU PINANG 8 Mei - Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang hari ini membenarkan permohonan pengisytiharan bukan beragama Islam, Siti Fatimah Tan Abdullah @ Tan Ean Huang, 39.
Ini merupakan kes pertama di negara ini melibatkan mualaf yang masih hidup semenjak Mahkamah Syariah diberi kuasa mengendali kes sebegini.

(dipetik dari Utusan Malaysia Online)

Aku tak terkata apa membaca berita di atas.

Sememangnya aku bukanlah seorang ulamak mahupun warak, tetapi aku bukan jahil.

Inilah akibatnya apabila kita terpaksa menurut hukum manusia, hukum dunia, berbanding hukum Allah dan hukum syarie.

Jauh di sudut hati aku, terasa satu kekesalan yang sangat mendalam. Marah. Kecewa.

Teringat aku kes Natrah. Lina Joy. Dan lain-lain lagi.

Ini yang dilaporkan akhbar, yang melalui proses mahkamah. Yang kita tidak tahu?

Lepas ni, apa pulak lagi ya?

Astaghfirullah wa nauzubillahi min zalik...

Ya Allah yang maha besar, lindungi kami dari fitnah dunia, dari malapetaka murtad, dari bencana akibat kemungkaran di bumi kami! Allahu Akbar!

*update: sila klik di SINI untuk membaca, mendengar dan melihat video penerangan dari Isu Siti Fatimah Tan Abdullah: Wawancara bersama Peguam Ustaz Ahmad Jailani.

Wallahu A'lam.

Thursday, May 8, 2008

Does RM2.4m Sounds Enough for You?

Semalam, jam 2.00pm, kami sampai di perkarangan Yayasan Al-Bukhary, Taman Tasek Perdana, KL selepas menunaikan solat zohor di Masjid Negara berdekatan.

Jam 3.30pm, kami akan mengadakan satu sesi pembentangan untuk mendapatkan tender membekalkan perkhidmatan, yang dianggarkan nilai projek lebih kurang RM2.4 juta, untuk fasa pertama.

Apa kena mengena aku dengan projek ni? Aku ke yang akan membekalkan perkhidmatan yang diperlukan tersebut?


Aku cuma sebagai orang tengah di awal-awal pembabitan kerjasama beberapa syarikat untuk membuat proposal & sebutharga projek ini. Seorang 'cousin-in-law' kebetulan bertanya mengenai penglibatan aku dalam Eilham Technopreneur Development Program (ETDP), yang kemudiannya menyerahkan kepada aku untuk mencari vendor yang sesuai, dan kemudiannya dia sendiri menyertai ETDP, kerana dia tahu selepas ini dia pula boleh memanfaatkan projek2 lain atau dari sumber2 lain untuk dirinya sendiri dalam bentuk komisen, seterusnya membantu aku dalam bentuk royalti.

Insya-Allah, walaupun kebarangkalian untuk mendapatkan projek ini sehingga waktu aku menulis ni, masih 50-50, tapi lebih baik dari 0, sekiranya aku langsung tidak menyertai ETDP.

Agak2 berapa agaknya 10% dari nilai projek sekiranya projek ini dapat kepada kami? Lebih kurang RM200 ribu setelah ditolak 5% cukai kerajaan. Dan dari jumlah itu, aku peruntukan 5% pula untuk saguhati kepada 'cousin-in-law' aku, kerana memberi laluan untuk aku ke dalam projek ini. Berapa agaknya sekadar saguhati itu? Lebih kurang RM10 ribu (tax-free plak tu!), tanpa perlu dia bersusah payah berkejar ke sana ke mari menguruskan projek. Dan selepas ini dia sendiri mungkin akan dapat lebih daripada apa yg aku dapat ini, insya-Allah dari projek2 lain melalui komisen (berdasarkan project worth) terus untuk dirinya (memandangkan beliau mempunyai pengaruh lebih luas), melalui ETDP ini. Tetapi aku akan mendapat juga royalti 11% dari keuntungan (profit) sebarang projek2 tersebut, sebagai orang yang membawa masuk beliau ke dalam program ini, dan begitulah seterusnya akan berlaku untuk 10 peringkat.

Nak penjelasan lebih lanjut tentang semuanya ini? Klik di SINI ataupun di SINI.

Ini bukan sekadar omongan kosong!

Wednesday, May 7, 2008

Marketing Skills

1. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and say: "I am very rich. "Marry me!" - That's Direct Marketing"

2. You're at a party with a bunch of friends and see a gorgeous girl. One of your friends goes up to her and pointing at you says: "He's very rich. "Marry him." -That's Advertising"

3. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and get her telephone number. The next day, you call and say: "Hi, I'm very rich."Marry me - That's Telemarketing"

4. You're at a party and see gorgeous girl. You get up and straighten your tie, you walk up to her and pour her a drink, you open the door (of the car) for her, pick up her bag after she drops it, offer her ride and then say: "By the way, I'm rich. Will you "Marry Me?" - That's Public Relations

5. You're at a party and see gorgeous girl. She walks up to you and says:"You are very rich! "Can you marry ! me?" - That's Brand Recognition

6. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and say: "I am very rich. Marry me!" She gives you a nice hard slap on your face. - "That's Customer Feedback"

7. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and say: "I am very rich. Marry me!" And she introduces you to her husband. - "That's demand and supply gap"

8. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and before you say anything, another person come and tell her: "I'm rich. Will you marry me?" and she goes with him - "That's competition eating into your market share"

9. You see a gorgeous girl at a party. You go up to her and before you say: "I'm rich, Marry me!" your wife arrives. - "That's restriction for entering new markets"

Monday, May 5, 2008

Tahniah! Moga Sukses!

Sekalung tahniah dan terima kasih saya ucapkan kepada saudara Yanoorhadi, seorang kenalan lama ketika sama-sama menuntut di sekolah menengah dahulu, atas penyertaan beliau di dalam program ETDP pada hari ini.
Beliau yang kini merupakan salah seorang pegawai di Amanah Raya Berhad, menunjukkan minat mendalam dengan melontarkan pelbagai soalan berkaitan program ketika sesi pembentangan dilakukan di cafe Vista Pinggiran, Taman Pinggiran Putra. Kebetulan, Pengarah Urusan Designel Media turut hadir untuk minum petang, meyakinkan lagi hasrat beliau untuk menyertai apabila segala soalan dijawab dengan fakta-fakta yang jelas dan jitu.

Jangan tunggu lagi, bertindaklah SEKARANG!

Sunday, May 4, 2008

Online Security - Keyloggers

Outsmarting Keyloggers

As the financial officer for my organization in Tanzania, I sometimes travel without my laptop and need to access password-protected Web sites from Internet caf├ęs or hotel business centers. I worry about whether these public computers have keyloggers installed.

By using the Windows On-Screen Keyboard accessibility utility, can I safely prevent keyloggers' recording my passwords?

If the On-Screen Keyboard simply creates key-press events that can still be intercepted by keyloggers, then can Copy/Paste be used to avoid the keylogger threat? Or do keyloggers also record the contents of the Windows clipboard? Do you have another suggestion for safely entering passwords at public computers?

David A. Smith

The On-Screen Keyboard utility is designed to let mobility-impaired users enter small amounts of text, typically by using a specialized pointing device. For maximum compatibility, it works by sending simulated keystrokes to the active application. I tried it with a number of the commercial keyloggers that I use in antispyware testing, and it was no help at all: The simulated keystrokes were captured just as actual keystrokes would be.

You could conceivably launch the Character Map utility and build your password by double-clicking characters. Once you had built the whole password, you'd click the Copy button and paste it into the password-entry box. Unfortunately, keyloggers can do a lot more than merely log keystrokes. Most also record everything that gets copied to the clipboard, and many also snap screenshots of program activity. Character Map, then, is not a solution.

The one possibility that seems hopeful is this: Type your password with extra characters in it and then use the mouse to highlight and delete the extra characters. For example, you might type passFROGword and then highlight and delete the middle four dots. Or type p1a2s3s4w5o6r7d8 and delete every other dot. A keylogger would still record all of the keystrokes that make up your password, but they'll be mixed with other unrelated keystrokes.

If you need to use a public PC, your best option for entering passwords is to use a mobile password management/form filling application such as Siber Systems ' Pass2Go ($39.95, www.roboform.com). Pass2Go runs off a USB memory key and protects your passwords behind a master password. Even if the master password is compromised, it's useless to the thief unless he has your USB key, too. It's not a foolproof solution, but it will evade hacking tools that rely on capturing keyboard events.

But really, you should do your best to avoid using nonsecure computers. Even if you keep a key­logger from snagging your password, it might still take screenshots of key financial info. Your best bet is to implement a high degree of security on your laptop and resign yourself to lugging the darn thing along.

Ketuanan dan Kekuasaan

Jangan kompromi - UMNO digesa tidak terus tunduk pada tuntutan jejas kuasa, hak Melayu

Oleh LUQMAN HAZIQ

JOHOR BAHRU 3 Mei – Apa jua usaha memulihkan kembali Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi UMNO hendaklah dilakukan tanpa kompromi terhadap kuasa dan hak Melayu.

Beberapa peserta Kongres Permuafakatan Melayu yang ditemui berpendapat UMNO tidak perlu terus tunduk kepada permintaan rakan komponen BN yang lain kerana tuntutan-tuntutan itu tidak akan berakhir. more... (dipetik dari Utusan Malaysia Online)

Membaca dan melihat perkembangan terkini arus politik tanahair, baik melalui media arus perdana mahupun alternatif, agak merisaukan aku.

Sepertimana yang pernah aku jelaskan sebelum ini, aku bukanlah seorang pakar dalam bidang ini. Aku cuma rakyat biasa.

Aku juga bukan fanatik politik Melayu, cuma aku ingin mempertahankan hak bangsaku sebagai pribumi di tanah tumpah darahku.

Pada aku, menggembar-gemburkan istilah 'Ketuanan Melayu' mungkin boleh membawa rasa tidak senang kepada sesetengah pihak.

Aku lebih suka ianya disebut 'Ketuanan Bumiputera' atau 'Ketuanan Pribumi'. Kerana Bumiputera merujuk kepada kaum lain yang menjadi penduduk asal negara ini juga, seperti orang asli, Kadazan, Iban dan lain-lain. Mereka juga mempunyai hak istimewa sepertimana orang Melayu. Cuma secara majoritinya, Melayu ialah kumpulan bumiputera terbesar.

Aku juga tak suka kaum bukan bumiputera mempertikaikan hak keitimewaan dan kekuasaan pribumi di tanahair mereka sendiri. Memang aku tak nafikan, mereka dilahirkan di sini, dibesarkan, cari makan dan lain-lain, tapi nampaknya mereka lebih tak sedar diuntung berbanding berterima kasih.

Nak kesamaan hak dan keistimewaan? Tolonglah, cakap bahasa Melayu yang bahasa rasmi pun masih tunggang langgang! Dah lahir sini, setelah 50 tahun merdeka, masih pelat teruk. Aku yang lahir dalam keluarga Melayu yang tak cakap 'orang putih' kat rumah pun boleh bertutur dalam bahasa Inggeris jauh lebih baik dari mereka berbahasa Melayu yang sepatutnya tak asing langsung.

Lihat saja kaum lain di Indonesia, contohnya kaum Cina Indonesia. Fasih berbahasa Indonesia, malah nama pun kadang-kadang tak melambangkan mereka berbangsa Cina. Namun di Malaysia, mereka lebih bebas mengamalkan budaya dan cara hidup. Orang Melayu Malaysia cukup baik hati, bertoleransi. Tapi apa kita dapat dari kebaikan ini? Pijak kepala!

Ini sekadar pandangan aku. Nak tulis semua, tak larat menaip, tak kuasa juga korang nak baca.

Akhir kata, aku harap orang Melayu sendiri kena sentiasa berwaspada. Jangan hanya mengharap atau tau mengutuk UMNO saje. Tanggungjawab atas kita semua. Jangan menentang hak keistimewaan sendiri. Jangan kita jadi macam pribumi di Amerika Syarikat, Australia atau New Zealand, yang terpaksa merempat di tanahair sendiri. Malaysia bukan negara imigran seperti mereka. Sentiasa beringat. Kekuasaan bukan hanya pada simbol kerajaan beraja. Kuasailah juga ekonomi. Jadilah yag terbaik. Dan yang paling penting, jangan bila dah terhantuk baru nak terngadah!

Friday, May 2, 2008

Berita Ringkas ETDP Hari Ini

Johor Bahru 2 Mei - Seorang Jurutera Jaringan (network engineer) di bandaraya ini menyertai ETDP pagi ini.

En Kamaruzaman @ KZ @ Botak merupakan seorang kenalan lama sejak di bangku sekolah menengah tingkatan 4, ke IPTA yang sama selepas SPM dan menerima ijazah di IPTA yang sama juga dengan saya (tetapi bukan IPTA yang kami masuk mula2 selepas SPM tu).

Setelah melayari blog ini dan juga laman web rasmi ETDP, beliau mendapat penjelasan secara ringkas melalui yahoo messenger dari saya berkaitan program ini. Kebetulan pada hari ini, Pengarah Urusan Designel Media, En Zahir @ El-Hirud berada di JB atas urusan perniagaan, telah berjumpa dengan beliau seterusnya memberi penerangan lebih lanjut. Maka tanpa was-was lagi, KZ menandatangani borang keahlian. Syabas KZ!


Secara ringkasnya, apakah itu ETDP? Ada 3 perkara yang menjadi intisari, iaitu:

1. Learn (Belajar) - Secara online (forum etc.), melalui seminar2 dianjurkan OUM, dan secara bersemuka melalui kaedah mentor-mentee.

2. Business Model - Print Design & Printing, Web Design & Development dan E-Learning Solutions. Anda mendapat komisen antara 10-15% sekadar mendapatkan client dan close the deal utk ready made or custom made products and services ini.

3. ET Fund - Dana sehingga RM500, 000. Anda dibayar oleh YBIM untuk menjadi mentor atau tenaga pengajar. Penjelasan lanjut, anda perlu bersemuka dengan saya atau mana-mana ahli ETDP berdaftar. Atau cari mana-mana post di dalam blog ini dengan label/kategori "Consultancy and Services" atau "Money and Busineess" dan bacalah segalanya.

Semoga berjaya!