Wednesday, April 30, 2008

Lagi Bakal Usahawan Sukses Menyertai ETDP

CYBERJAYA 30 April - Lebih kurang jam 2.00 tgh hari tadi, aku bertemankan mentorku Cik Tengku Irwanie, 'Iron Lady' of ETDP, bertolak menuju ke Cyberjaya yang letaknya cuma lebih kurang 10 minit perjalanan dari rumah kami. Destinasi - TM IT Complex. Tujuan - berjumpa dgn Assistant General Manager, Product Development & Partnership Management, Encik Ahmad Fadhil, untuk membincangkan perkhidmatan yang dapat kami bekalkan, antaranya aplikasi Raptivity dan Elicitus, untuk membantu perkembangan E-Learning di TM. Namun begitu, perjalanan yang sepatutnya hanya 10 minit menjadi 20 minit, bukanlah kerana kami nak sangat bersiar-siar hingga ke Putrajaya, tapi terlepas simpang masuk nak ke Cyberjaya, terus la berpusing satu alam Putrajaya mencari jalan...haw haw haw!

Lebih kurang jam 2.30 petang kami pun sampailah di hadapan kompleks TM nan indah itu. Fuh, mmg cabaran betul bila kita buat bisness sendiri nih, bukan senang. Ni baru kecik je cabarannya!

Maka kami pun masuk ke ruang lobi, duduk di sofa tempat menunggu, dan tak sampai 5 minit, En Fadhil pun turun. Maka kami pun berbincanglah sebagaimana layaknya para ahli perniagaan bermesyuarat, tetapi lebih mesra kerana kami memanglah bukan baru kenal pun. Setelah bersetuju untuk memberikan proposal dan sebutharga pada perjumpaan berikutnya, En Fadhil bertanya-tanya tentang statusku sekarang, yang secara rasminya sepenuh masa tidak lagi makan gaji dengan mana-mana syarikat. Lalu aku dengan bangga tetapi tidaklah riak langsung pun memberitahu yang kini aku bolehlah dipanggil seorang usahawan-tekno (bukan muzik 'techno' yek) melalui program ETDP ini.

Walaupun beliau merupakan seorang yang berpangkat tinggi dengan gaji yang aku kira boleh tahan hebatnya, beliau mendengar dengan penuh minat penerangan aku yang serba ringkas mengenai ETDP ini. Memang selayaknya beliau memegang jawatannya sekarang, kerana tanpa kuduga, beliau tidak berfikir panjang (kerana orang bijak perlu hanya sedikit masa untuk berfikir, tetapi bertindak pantas) terus meminta borang lalu mengisi dan menandatangani sebagai ahli berdaftar terbaru untuk hari ini. Alhamdulillah, syabas dan tahniah aku ucapkan. Beliau sedar kebaikan program ini, yang tidak akan mengganggu waktu kerja rasminya, yang akan menambah ilmunya, seterusnya menambah juga pendapatan sampingannya!

Kami pun mengucapkan selamat setelah segalanya selesai, kerana beliau ada mesyuarat lain dan kami pun ada pertemuan lain pula di Universiti Malaya. Di UM kami berjumpa En Apeng (apa nama betul dia aku pun tak ingat) seorang pensyarah dan juga penuntut Sarjana yang sudah pun menjadi ahli ETDP. Sekadar untuk berkongsi ilmu daripada dan kepadanya, pertemuan berlangsung lebih kurang sejam kerana selanjutnya kami perlu pula ke Sunway Pyramid. Fuhh...jauh perjalanan kami hari ni!

Federal Highway, kalau dah jam 5.30 ptg faham2 sendirilah camne rupenyer. 30 minit perjalanan, kami sampai, lantas terus ke lokasi pertemuan berikutnya iaitu di J.CO (ala2 Coffee Bean+Dunkin' Donut tu). Tujuan - berjumpa seorang yang sudahpun bergelar usahawan iaitu En Kamal untuk memberi penerangan mengenai ETDP. Ini menunjukkan, di mana-mana sahaja kita boleh bermesyuarat, dan mengembangkan idea perniagaan kita. Walaupun En Kamal tidak lagi membuat keputusan untuk menjadi ahli, namun beliau berminat untuk menjalin usahasama dengan Designel Media dalam beberapa urusan tertentu berkaitan ICT.

Begitulah secara ringkasnya catatan perjalanan untuk hari ini. Moga hari esok akan lebih cerah, dan lebih ramai menyedari yang kita perlu keluar dari zon selesa (comfort zone) masing-masing.

Hari ini juga aku sedar, kadang-kadang bekerjasama itu lebih baik dan membuahkan hasil daripada bersendirian. Gabungan mantap mentor-mentee, Wanie-Yusrie hari ini memang menjadi, kerana di samping aku membantu menjadi pemandu seorang gadis cekal yang di dalam kesukaran menghadapi masalah kesihatan yang tak putus-putus, dia juga membantu aku menokok tambah sebarang fakta yang aku terlupa, seorang ayah yang ingin melihat anaknya hidup selesa!

Al-Fatihah...


Innalillahi Wa Inna Ilaihi Raji'un...

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan pemergian anak salah sorang penyampai HOT.FM, Faizal Ismail atau FBI ketika usianya 12 hari akibat kegagalan jantung. Beliau merupakan seorang kenalan lama (senior ketika sama-sama menuntut dlm jurusan Mass Comm Broadcasting di UiTM Shah Alam, dan juga bekas rakan setugas ketika di Radio Malaysia Selangor siaran UiTM - UFM 93.6).

Dan baru sebentar tadi, saya menerima sms dari seorang kawan lama yg juga bekas penuntut Mass Comm UiTM Shah Alam jurusan PR, dan bekas PR Exec di Open University Malaysia (OUM), Puan Azura, anaknya yang berusia 27 hari telah kembali ke rahmatullah 12.18 tgh hari ini dan akan dikebumikan selepas asar nanti. Berkemungkinan akibat dilahirkan tidak cukup bulan, Wallahu A'lam.

Alfatihah...

Semoga bayi-bayi ini bakal memberi syafaat dan pertolongan kepada ibu bapa mereka di akhirat kelak. Amin...

Tuesday, April 29, 2008

Ni Baru Betul Punya Kisah Seram!

Macam-macam cerita hantu dan kisah seram yang kita pernah dengar dan baca, mungkin juga mengalaminya sendiri. Tapi aku bukan peminat cerita seram ke tahyul ke apa, sebab tak berapa nak rasa seram, camne lah nak dapat 'thrill' nyer kan? Sendiri dah mengalami pun, jadi takde apa yang menariknye benda menatang alah seram ni. Namun, bila baca cerita kat bawah ini (sekiranya benar seperti ditulis oleh si penulis, Wallahu A'lam) memang teramatlah seramnyer bagi aku...seram dan jijik! Maka terimalah sebuah kisah seram jijik bertajuk:

Tak Baca Bismillah

Menurut apa yg diceritakan oleh Tok Dahaman, suatu hari katanya, dia bersama isterinya berjalan hendak ke kenduri kahwin di hujung kampung. Malangnya, ketika itu hujan turun dengan lebatnya. Maka terpaksalah mereka menunggu hujan berhenti. Apabila hujan reda, ketika itu jam menunjukkan pukul 1.00 tghhari, tiba di suatu simpang jalan, mereka terdengar suara tangisan kanak-kanak.

Setelah dilihat sekeliling, didapati 3 orang kanak-kanak tanpa pakaian menangis di tepi sebatang pokok besar yang telah tumbang. Kata Tok Dahaman, dia sungguh hairan, siapa pula yg meninggalkan anak dalam keadaan begitu? Tetapi, dia mula syak bahawa budak-budak tiu bukanlah manusia biasa kerana didapatinya mereka berkepala botak, berperut buncit, mata besar dan telinganya pula capang dan tajam. Sementara itu, jari-jari tangannya amat panjang begitu juga jari kaki. Walau bagaimanapun, Tok Dahaman bertanya juga apa sebab mereka menangis di tepi jalan. Menurut salah satu drp budak2 itu, rumah mereka telah runtuh disebabkan oleh hujan yg amat lebat sebentar tadi. Tok Dahaman bertanya di mana rumah...? Mereka pun menunjukkan kepada pokok besar yang tumbang itu. Sudah sahlah yg budak-budak itu adalah anak jin atau syaitan, jelas Tok Dahaman.

Menurut Tok Dahaman, anak-anak syaitan itu telah meminta dia untuk memberitahu kepada ibu bapa mereka yang berada di rumah kenduri tentang perihal rumah mereka yg telah runtuh itu. Akan tetapi, Tok Dahaman menjelaskan kepada budak-budak itu bahawa dia tidak mungkin dapat mencari ibu bapa mereka kerana syaitan tidak dapat dilihat oleh manusia dengan pandangan mata kasar. Lantas, anak syaitan itu memberi sedikit minyak untuk disapu di kening. Menurut anak syaitan itu lagi, minyak itu membolehkan pandangan terhadap benda-benda hijab dibuka. Ayah syaitan tersebut dapat dikenal pasti kerana dia menggantung tengkorak kecil di leher manakala ibu mereka memakai tulang ayam bersilang dirambutnya. Anak syaitan tersebut berpesan meminta ibubapa mereka pulang dengan segera kerana rumah mereka runtuh dan mereka di dalam kesejukan.

Cerita Tok Dahaman lagi, ketika sampai di rumah kenduri, dia dan isterinya pun memakai minyak tersebut. Tok Dahaman kemudian menyuruh isterinya mencari syaitan betina di atas rumah sedang dia sendiri mencari syaitan jantan di tempat org lelaki. Sebaik sahaja minyak tersebut di sapu di kening,mereka lihat begitu banyak syaitan bercampur gaul dgn org ramai. Ada sebahagiannya sibuk di tempat memasak,mengganggu di kawah gulai dgn memasukkan berbagai jenis najis ke dalam segala masakan (kerana org yg memasak tidak membaca Bismillah...). Syaitan-syaitan tersebut ada yg meludah, membuang air kecil dan besar ke dalam piring dan mangkuk. Ada juga yg muntah kedalam makanan, ada yang bergayut di bahu, duduk di kepala dan riba manusia.

Tok Dahaman dan isterinya yang memandang suasana itu menjadi tidak tergamak untuk makan. Org ramai pada hari itu menjadi hairan melihat kelakuan Tok Dahaman pada hari itu. Menurut Tok Dahaman dia amat sukar untuk berjalan kerana terpaksa mengelak daripada berlanggar dengan syaitan kerana syaitan lebih sibuk mengalahkan manusia di rumah kenduri. Setelah sibuk mencari, akhirnya jumpalah dia dgn bapa syaitan tersebut. Ketika itu, syaitan tersebut sedang makan dgn gelojohnya. Tok Dahaman pun bertempik kepada syaitan tersebut serta memberitahu kepada syaitan tersebut bahawa rumahnya telah runtuh. Syaitan tersebut sangat terperanjat dan bertanya bagaimana Tok Dahaman boleh melihat syaitan. Apabila mendengar penjelasan Tok Dahaman, syaitan tersebut pun berlari pulang sambil memijak kepala orang ramai.

Bagi pihak perempuan pula, keadaan lebih kecoh. Menurut isteri Tok Dahaman, ramai sungguh syaitan betina yang sama-sama makan kenduri dengan org perempuan bahkan di bahagian perempuan keadaan lebih teruk lagi kerana syaitan betina ada yg membawa anak mereka. Kerenah anak-anak syaitan ini memang tidak dapat dikawal oleh ibu bapa mereka. Mereka melompat dari satu talam ke satu talam sambil mencapai makanan dari pinggan atau tangan orang. Ada yg membuang air kecil sambil bergayut di jendela rumah. Akhirnya ibu syaitan tersebut ditemui oleh isteri Tok Dahaman dibilik pengantin sedang bersolek bersama-sama pengantin perempuan. Isteri Tok Dahaman mengenalinya berdasarkan tulang ayam yang bersilang di rambut yang kotor dan berbau busuk itu. Rupa syaitan betina tersebut sgt menggerunkan. Keadaan mejadi kecoh kerana orang ramai melihat isteri Tok Dahaman bercakap dengan cermin tempat bersolek. Untuk sehari itu, letih lah mulu tmereka menjelaskan kepada orang ramai tentang sebab keanehan sikap mereka pada hari itu, terpulanglah orang mahu percaya atau tidak.

Begitulah halnya, keadaan syaitan yang sungguh menjijikkan jika kita tidak menyebut nama Allah ketika hendak makan. Sebelum makan, sebutlah nama Allah...atau sekurang-kurangnya bacalah BISMILLAH...

Important Notice - ETDP updates

Eilham Technopreneurs First Preview


Hi all,

The Eilham Technopreneurs Development Programme will hold its first preview (or pre-preview) in its office in Cyberjaya. The following are the details:

Eilham Technopreneurs Development Programme
Aspati Research & Innovation
MITEC Lab, MSC Technology Commercialization Centre,
Multimedia University,63100 Cyberjaya, Selangor.

Date: 10.05.2008 (Saturday)
Time: 3.00pm

If you are interested to attend, please call the following representatives:

Zahir (019-2131065)
Tengku Irwanie (012-6873678)
Nordiana (013-3703993)
Yusri (014-3653525)

See you there!

The Hazardous Syndrome

My thinking engine come to a halt.

Hope it's just just a temporary lapse.

Almost falling to the point of breaking down.

It's getting more and more difficult.

To maintain sanity, and the fighting spirit.

But the journey is still far-fetched.

And destiny is not yet reached.

Help me, to help you, to help all...

Monday, April 28, 2008

ETDP Bukan MLM!

Ha, lagi penerangan dari Managing Director of Designel Media Sdn Bhd tentang Eilham Technopreneur Development Program atau ETDP ini.


Salam semua,

Ni saya share apa yang saya tulis di salah satu forum online mengenai program Eilham:

Objektif YBIM adalah untuk create awareness IT dan Multimedia kepada seramai mungkin. Dengan ini, bila orang bukan IT atau multimedia join program ini, mereka akan dapat nampak macam-mana IT dan multimedia boleh digunakan untuk diri masing-masing. On the flipside, kita yang dah memang IT dan multimedia pula boleh dapat input dari individu-individu ni tentang subject matter masing-masing (restoran, gerai burger, engineering, architechture, medicine, etc.) dan cuba enhance kan areas ni.

So, bila dah ada understanding seperti itu - golongan bukan IT dan Multimedia boleh create demand for IT dan multimedia. Bila ada demand yang banyak, bolehlah bantu graduan-graduan yang unemployed ni, dan juga kita yang asyik kering projek.

Bagi golongan yang memang IT dan multimedia pula, interaksi secara peribadi melalui sistem mentor-mentee ini akan exposekan kita kepada dunia yang bermacam kerenah. Dengan ini, kita boleh mula create innovations bila cukup pendedahan kepada keperluan orang sekeliling kita.

Program Eilham ini merupakan bridge kepada semua jenis insan ini.

Dengan YBIM, committee Eilham asalnya allocatekan imbuhan kepadanya jika YBIM endorsekan program ini. Walau bagaimanapun, YBIM kata dia tak nak simpan imbuhan tu, so dia mintak bagi balik kepada participant. YBIM retain jugak la sikit, tapi tak sampai RM1 pun...

Committee Eilham advise YBIM adopt method network marketing untuk buat "Network Mentoring". Ini sebenarnya bertujuan untuk have a wider reach in a shorter period of time untuk menyebarkan ilmu dari program Eilham ini. YBIM memberikan incentive untuk mentoring mengikut model ini supaya ahli boleh jana pendapatan yang lebih lumayan berbanding model komisyen biasa. Walau bagaimanapun, ahli tidak perlu drill down macam MLM biasa - hanya fokus kepada 1 level je untuk bagi quality mentoring - sistem kami akan track jika ada growth in your network, dan akan emailkan statement kepada ahli setiap bulan.

Kepada otai-otai MLM, boleh juga gunakan skill sedia ada atau network sedia ada untuk jana pendapatan yang lumayan.

Kepada sesiapa yang tak nak incentive tu, boleh tulis surat kat YBIM dan sedekahkan semua/sebahagian daripada incentive kepada tabung amalnya. Untung-untung boleh dapat Dato' ke, Tan Sri ke...

Kami akan sediakan basic and simple module untuk mentor duplicatekan kepada menteenya... tapi jika mentor ada additional information yang nak dipasskan kepada mentee... silakan. Tu pasal lah sifoo-sifoo it dan multimedia dijemput jadi first line of mentors. Kita ajor jugak orang free-free setiap hari... Program ni tak mintak lebih sangat dari itu, cuma through this program you can enjoy a lot of benefits, termasuk bina dana ratusan ribu (dan juga jutaan ringgit) through a system - ramai orang buat kerja sikit sikit untuk menghasilkan sesuatu yang besar.

Akan tetapi, program Eilham bukanlah MLM kerana:

1. Program ini adalah satu program pembelajaran tentang keusahawanan berlandaskan IT dan multimedia, macam kalau kita buat kursus PJJ kat mana mana kolej atau universiti. Cuma elhirud ada kasi dia punya instructional design touch dengan business experience dia selama 7 tahun ni....

2. Ahli hanya fokus kepada satu level sahaja untuk generate incentive dan ETFund;

3. Ahli sendiri boleh create product dan Eilham commitee akan support development produk ahli itu. Kalau kami buat untung dari produk tersebut, kami akan berikan juga royalti kepada semua yang telah bertanggungjawab untuk jumpa talent yang miliki product tersebut (filem ke, animasi ke, new application ke), sehingga 11 levels. Imagine if u mentored somebody who mentored somebody who mentored somebody who becomes the next Bill Gates or Steve Jobs. Atau the idea that sapa-sapa kawin dan buat kad jemputan kawin in your network boleh generate u some royalti... walaupun u tak kenal pun sapa yang kawin tu. Konsep royalti ni sama la sebijik macam royalti muzik, filem, etc. yang boleh menghasilkan jutaan $$$ kepada penerima royalti.

Harap membantu.


Regards,

Ahmad Zahirudin bin Ahmad Fauzi
Managing Director


Eilham Technopreneurs Development Programme
Learn how IT and Multimedia can help enhance your business
Take advantage of the Eilham Technopreneur Fund by Yayasan Bina Insan Malaysia

More You Need To Know On ETDP

These are the words from the Managing Director himself. Can get more from his blog at http://eilham.blogspot.com


Hi all,

Just wanna share with you a post in I write in one of my online forums. It might give you more ideas on how you can benefit from the program yourself.

Bila orang kata "dah ada program lain macam eilham ni", mungkin orang tu tak paham lagi program ni.

Sebelum aku present kat MARA, diorang kata program eilham ni macam program entrepreneur diorang... dah banyak orang diorang latih dan gagal... lepas present MARA kata program Eilham ni MEMANG BOLEH BANTU dan diorang akan panggil seberapa ramai usahawan MARA untuk join program ni.

Sebelum aku present kat MDEC, pegawai dia kata OK je kalau nak endorse program ni, tapi sama la macam usaha MDEC sendiri dengan program-program yang diorang ada. Tapi, lepas present... pegawai tu kata MDEC belum pernah terfikir nak buat macam eilham.

Apa bezanya:

Program Eilham ajar macam mana nak jadi usahawan, dan pada masa yang sama macam mana usahawan ni boleh guna teknologi IT dan multimedia untuk enhance business masing-masing (tak kira apa bisnes).

Lebih dari itu, as an added value, program ini menyediakan "channel" atau "vehicle" atau "lobang" untuk pelajar apply balik apa yang dipelajari untuk buat duit instantly. Untuk yang ada produk sendiri, kami akan exposekan kat mana boleh dapat murah dari business network designel media, aspati, ybim dan OUM.

Contohnya: pelajar ada komik nak develop - kami boleh work dengan pelajar ni dan bawak ke kilang printing kami sanagatlah kompetitif harganya. Kalau still takde modal, kami akan ajar macam mana nak pusing sana pusing sini supaya boleh jayakan juga projek komik tu.

Andai kata komik tu pulak laku macam tak ingat. Pelajar tu kaya raya la dengan JV dengan eilham. Obviously Eilham akan ada profit jugak. So, dari profit kami pulak, kami akan ambil sebahagiannya (setakat ni 11% dari profit kami) dan berikan "Sales royalti" kepada semua yang telah bertanggungjawab untuk memperkenalkan pelajar yang telah menghasilkan komik yang meletup tadi.

Bayangkan kalau anda jadi ahli program ini, dan anda kemudian tolong YBIM untuk mentorkan seberapa ramai yang anda boleh (untuk kejar ET Fund). Dari orang-orang yang anda mentorkan ini, ada yang perkenalkan kawan-kawan, sedara mara masing-masing kepada program ini, dan mereka ini pun memperkenalkan orang masing-masing ke program eilham ni. Tup-tup terserlahlah seorang talent yang buat filem animasi yang meletup kaw-kaw kat box office. Sistem Eilham akan track balik sapa yang perkenalkan mamat atau minah ni, dan kalau kami sendiri ada profit dari JV buat filem ni, kesemua yang telah bertangunggjawab memperkenalkan talent filem ini kepada kami akan mendapat royalti. Kalau profit kami RM100,000... 11% adalah RM11,000... bermakna jika anda adalah antara mereka yang berada dalam line of mentoring talent tersebut, anda akan mendapat royalti RM1,000... tak kiralah samada anda kenal atau tidak pembikin filem itu tadi... tak kiralah kalau anda seorang makcik goreng pisang kat kampung batang benar.

Besar potensi anda. Anda sendiri je tak tahu.

Meh le... http://www.eilham.com/ .

Regards,

The Webmaster
www.eilham.com

Eilham Technopreneurs Development Programme
Learn how IT and Multimedia can help enhance your business
Take advantage of the Eilham Technopreneur Fund by Yayasan Bina Insan Malaysia

3D Animation Demo Reel

I want to share with you here just one of our capability in producing IT & multimedia related products. This demo reeel is a product of collaboration between Aspati and Meteor (Open University Malaysia's parent company), two from four of our ETDP main organizer.


video

Interesting, isn't it? This demo had already been converted into mp4 format so i can carry it around in my mobile phone, therefore you might experience some image quality drop when watching it here. Well, if the West can do it, we also do, and a lot more than just this!

Friday, April 25, 2008

Lawak Untuk Hari Ini - Joke for Today

Ni aku dapat dari seorang kawan yang menghantarnya kepada aku. Saje nak share dgn u all... :D
(kalau rasa kecik sgt, klik image untuk mendapatkan saiz sebenar...alah, macam tak biasa...)



Next...

WOMEN AND MEN

Believe it or not.

Woman has Man in it;
Mrs. Has Mr . In it;
Female has Male in it;
She has He in it;
Madam has Adam in it;
No wonder men always want to be inside women!

Men were born between the legs of a woman, yet men spend all their life
and time trying to go back between the legs of a woman....
Why?

BECAUSE THERE IS NO PLACE LIKE HOME



Okay,it all makes sense now...I never looked at it this way before:

Ever notice how all of women's problems start with MEN?

MENtal illness
MENstrual cramps
MENtal breakdown
MENopause
GUYnecologist
AND ..
When we have REAL trouble, it's a
HISterectomy.


Have a good day!

Thursday, April 24, 2008

Pahala Terakhir Seorang Isteri


Buat para isteri dan bakal isteri sekelian, jangan terlalu mengambil mudah tanggungjawabmu. Dan kepada para suami dan bakal suami, fahamilah keadaan isteri, jangan terlalu menagih tanggungjawabnya. Tetapi sesunnguhnya Allah lebih mengetahui kejadian hamba-Nya dan tidak akan meletakkan tanggungjawab dan ujian melebihi apa yang mampu ditanggung oleh mereka. Inilah sebuah kisah benar yang diceritakan oleh seorang isteri yang dipetik dari majalah Nur - Cahaya Keinsafan. Untuk kita renungkan bersama insya-Allah. Wallahu A'lam.

Peristiwa yang menimpa diri saya kira-kira dua tahun yang lalu sering datang meragut ketenangan yang cuba di pupuk hari demi hari. Saya selalu kecundang. Justeru saya masih belum dapat memaafkan kesalahan yang telah dilakukan. Kesalahan yang disangka ringan, tetapi rupa-rupanya mendatangkan rasa bersalah yang tidak pernah berkesudahan hingga ke hari ini.

Ingin saya paparkan peristiwa yang menimpa diri ini untuk tatapan anda sekalian, untuk dijadikan teladan sepanjang hidup. Untuk pengetahuan semua, di kalangan sahabat-sahabat dan saudara-mara,saya dianggap sebagai seorang isteri yang baik. Tetapi keterlaluan jika dikatakan saya menjadi contoh teladan seorang isteri bekerja yang begitu taat berbakti kepada suami.

Walau bagaimana penat dan sibuk sekalipun, urusan rumahtangga seperti melayan suami dan menguruskan anak-anak tidak pernah saya abaikan. Kami dianggap pasangan romantik. Suami saya seorang lelaki yang amat memahami jiwa saya, berlemah lembut terhadap keluarga, ringan tulang untuk bersama-sama menguruskan rumah apabila pulang dari kerja dan lain-lain sifat yang baik ada pada dirinya.Waktu sembahyang dan waktu makan merupakan waktu terbaik untuk mengeratkan ikatan kekeluargaan dengan sembahyang berjemaah dan makan bersama. Pada waktu inilah biasanya beliau akan memberi tazkirah dan peringatan kepada kami agar menjadi hamba yang bertakwa.

Dari sudut layanan seorang isteri terhadap suami, saya amat memahami akan kewajipan yang harus ditunaikan. Itulah peranan asas seorang isteri terhadap suaminya. Allah menciptakan Hawa semata-mata unutk melayan Adam dan menghiburkannya. Meskipun syurga dipenuhi dengan kekayaan dan kemewahan, namun tidak mampu mengisi jiwa Adam yang kosong melainkan dengan diciptakan Hawa. Oleh itu saya menganggap tugas mengurus rumahtangga, mengurus anak-anak dan bekerja di pejabat adalah tugas nombor dua setelah tugas pertama dan utama, iaitu melayani suami.Sebagai seorang yang juga sibuk di pejabat, adakalanya rasa penat dan letih menghambat sehingga saya pulang ke rumah. Tetapi saya bersyukur kerana suami amat memahaminya.Berkat tolong-menolong dan bertolak-ansur,hal tersebut tidak pernah menjadi masalah di dalam rumahtangga. Bahkan sebaliknya menumbuhkan rasa kasih dan sayang antara satu sama lain kerana masing-masing dapat menerimanya dan mengorbankan kepentingan masing-masing.

Sehinggalah tiba pada satu hari yang mana pada hari itu datangnya ketentuan Allah yang tidak dapat diubah oleh sesiapa pun. Hari itu merupakan hari bekerja. Agenda saya di pejabat amat sibuk, bertemu dengan beberapa orang pelanggan dan menyelesaikan beberapa tugasan yang perlu disiapkan pada hari itu juga. Pukul lima petang saya bersiap-siap untuk pulang ke rumah. Penat dan letih tidak dapat digambarkan. Apabila sampai di rumah, saya lihat suami telah pulang dari pejabat. Dia telah membersihkan dirinya dan sedang melayani anak-anak,bermain-main dan
bergurau senda. Dia kelihatan sungguh gembira pada pada petang itu.

Saya begitu terhibur melihat telatah mereka, kerana suasana seperti ituj arang berlaku pada hari bekerja. Maklumlah masing-masing penat. Suami sedar saya amat penat pada hari itu. Oleh itu dia meminta agar saya tidak memasak,sebaliknya mencadangkan agar kami makan di sebuah restoran makanan laut dipinggir bandar. Dengan senang saya dan anak-anak menyetujuinya. Kami pulang ke rumah agak lewat, kira-kira jam 11 malam. Apa tidaknya,kami berbual-bual panjang ketika makan, bergurau-senda dan usik-mengusik.Seperti tiada hari lagi untuk esok. Selain anak-anak,suami sayalah orang yang kelihatan paling gembira dan paling banyak modal untuk bercakap pada malam itu. Hampir jam 12 barulah masing-masing merebahkan badan di katil.

Anak-anak yang kekenyangan segera mengantuk dan lelap. Saya pun hendak melelapkan mata, tetapi belaian lembut suami mengingatkan saya agar tidak tidur lagi. Saya cuba menggagahkan diri melayaninya, tetapi hati saya hanya separuh saja jaga, separuh lagi tidur. Akhirnya saya berkata kepadanya sebaik dan selembut mungkin, "Abang, Zee terlalu penat," lalu saya menciumnya dan memberi salam sebagai ucapan terakhir sebelum tidur.Sebaliknya suami saya terus merangkul tubuh saya. Dia berbisik kepada saya bahawa itu adalah permintaan terakhirnya. Namun kata-katanya itu tidak meresap ke dalam hati saya kerana saya telah berada di alam mimpi.Suami saya perlahan-lahan melepaskan rangkulannya.

Keesokannya di pejabat, perasaan saya agak tidak menentu. Seperti ada perkara yang tidak selesai. Saya menelefon suami, tetapi tidak berjawab.Sehinggalah saya dapat panggilan yang tidak dijangka sama sekali - panggilan dari pihak polis yang menyatakan suami saya terlibat dalam kemalangan dan dikehendaki datang segera ke hospital. Saya bergegas ke hospital, tetapi segala-galanya sudah terlambat. Allah lebih menyayangi suami saya dan saya tidak sempat bertemunya. Meskipun redha dengan pemergian suami, tetapi perasaan terkilan dan bersalah tidak dapat dikikis dari hati saya kerana tidak melayaninya pada malam terakhir kehidupannya di dunia ini.Hakikatnya itulah pahala terakhir untuk saya sebagai seorang isteri. Dan yang lebih saya takuti sekiranya dia tidak redha terhadap saya pada malam itu,maka saya tidak berpeluang lagi untuk meminta maaf daripadanya.

Sabda Rasulullah s.a.w, "Demi Allah yang jiwaku di tangan-Nya,tiada seorang suami yang mengajak isterinya tidur bersama di tempat tidur,tiba-tiba di tolak oleh isterinya, maka malaikat yang di langit akan murka kepada isterinya itu, hingga dimaafkan oleh suaminya."

Sehingga kini,setiap kali saya terkenang kepadanya, air mata saya akan mengalir ke pipi.Saya akan bermunajat dan mohon keampunan daripada Allah.

Hanya satu cara saya fikirkan untuk menebus kesalahan itu, iaitu dengan mendidik anak-anak agar menjadi mukmin sejati. Agar pahala amalan mereka akan mengalir kepada ayah mereka. Hanya itulah khidmat yang dapat saya berikan sebagai isterinya.

::HR::

A Tale of Two Frogs

I got this story over a 'teh tarik' at my apartment's cafe, coming from the mouth of a buddy cum mentor of mine. The story actually came from an Olson guy, a very successful man himself. Maybe I don't rephrase it exactly like the original version, as I put the story into my own style of story telling, but the main point is still the same. So the story goes like this:



Once upon a time, there were two cute little frogs jumping around nearby a village, playing and trying to find some food for themselves. As they were jumping and hopping happily, they accidentally jumped into a large can of milk. (to us human it is just a can, but to them it's like a huge barrel of course!) As they plunged in the can, they found out that the milk is so tasty, that they drank and drank as much as they could while swimming inside the can. They felt that they were so fortunate that day!


Finally, both of them became full and satisfied, and grew tired. So it was time to leave the can. However, when they tried to jump out, it was impossible. The milk was still so deep yet the opening was too high for them to jump out of the can. Maybe only a salmon could leap out from water that high, but not to these poor little frogs. They tried and tried and tried to leap out to their salvation, but to no avail. Finally both of them became so exhausted, and the first frog said:


"Darn it! We are doomed to die here! We're so dead!"
"Don't be silly!" said the second frog, "We must try again. We have to get out of here. We can't die here!"
"Oh, please! We've tried so many times already. All my legs are cramping. We're going to die in here....we are indeed!" the first frog wailed in dismay.
"Don't give-up, keep on trying my friend! Maybe miracles will happen. We never know. Let's keep on trying until we get out of this can." the second frog exclaimed stubbornly.


As stubborn as it was, the second frog kept on swimming and jumping - while its friend was trying its best to keep itself afloat because it never believed miracle could ever happen - but again, its effort was still useless. The given-up first frog said, weakly to its unstoppable, stubborn friend, "There goes your miracle...I can't stand it anymore. Goodbye dear friend. Let me die in here..." And with that final word, it sank and died at the bottom of the can, drowned in the pool of milk.


Looking at its dissapearing friend, the second frog kept on pedalling and jumping and kicking and swimming in the milk, every attempt to jump out was a failure. Finally, it also became frustrated and started to think, "Maybe there's no such thing as a miracle. Maybe my friend was right, we are doomed to die in here!"


So do you think that the frog will die like its friend?


As it was about to give-up its hope and let itself drown and die, it realised something weird. The milk had somehow became thicker and turned into yogurt! The constant kicking and pedalling had made the milk harderned over time, and it was then possible for the poor frog to jump out of the can and survive!


So fellas, are you now in a difficult situation? Or maybe not yet, but you will never know when 'shit' will happen to you. Once I was just like you, employed with a decent earning, and like you, I was very satisfied and feel secured with my life. But the company somehow stumbled into problems one after another, and now I am out of wages for more than two months. Do I cry and let myself and my family die in hunger? Am I just sitting around waiting for miracles to happen without doing anything? No I am not, and will not! Give-up is never in my dictionary of hard life. So will you! So, don't ever wait until 'shit' to happen, don't even wait for miracles to come in your life, just DO SOMETHING about it. Like NIKE says " JUST DO IT", and like my buddy always say,
"DO IT BEFORE YOU NEED IT!"

Jelingan Ayah dan Jangan Mudah Percaya MMS / Video Call

Kisah nan lawak ini aku dapat dari salah satu email aku. So, jangan ingat aku pulak yang buat perangai macam ni dulu-dulu...haw haw haw!

Jelingan ayah...

Kisah ini benar-benar terjadi padaku sewaktu aku kanak-kanak dahulu.
Ayah aku suka memberi amaran padaku dengan menjeling garang jika aku
membuat sesuatu yang tidak disukainya. Contohnya, jika ke kedai,kalau aku
mengambil gula-gula, dia akan menjeling padaku bermakna aku disuruh letakkan
semula gula-gula itu ke tempatnya semula.

Suatu hari,aku mengikut ayah ke surau untuk solat maghrib.Ketika sedang
rukuk, aku melihat kain pelikat tok imam tersepit di celah punggungnya.
Aku yang 'konon'nya ingin membantu,terus menarik kain yang tersepit itu.
Ayahku yang sedang solat terus memberi jelingannya padaku. Aku pun faham
maksudnya itu,lalu terus memasukkan semula kain pelikat tok imam itu
semula ke celah punggung tok imam tadi. Apalagi,melatah lah tok imam tadi.
Habis satu jemaah batal solat mereka kerana turut terkejut dengan latahan
tok imam tadi. Ayahku yang bermuka merah padam menahan malu dan marah
mengheret aku balik ke rumah. Malam tu, berbirat punggung aku dirotannya.

Moral : Jangan memandai nak masukkan kain ke celah punggung tok imam.

*******************************************************

Zaman semakin maju, teknologi semakin canggih. Satu masa dulu kira cukup hebat kalau ada handphone, boleh bercakap di mana-mana, boleh sms kalau nak jimat sket. Sekarang dgn teknologi 3G, dah boleh video call plak lagi. Kalau tak bole 3G, bole hantar MMS. Tapi sebabkan canggih juge ler, macam-macam penipuan boleh dilakukan. Tengok je la video nih!

video

Apa la nak dimalukan, just be yourself, rite?

Wednesday, April 23, 2008

Sukses Lagi? Insya-Allah...Chaiyyookkk!

ETDP Mengembangkan Sayapnya Ke RTM

KUALA LUMPUR 23 April - Eilham Technopreneur Development Program (ETDP) atau Program Pembangunan Usahawan-Tekno Eilham mengembangkan penguasaan pasarannya ke stesen Radio Televisyen Malaysia (RTM) hari ini.

Menurut jurucakap program tersebut, sahibbul fadzilah al-maulana Mohd Yusri Yusoff Al-Haj, program berniat mulia lagi disokong badan-badan bertauliah itu kini dalam perancangan mengorak langkah lebih besar lagi. more...

Ewwahh...mcm berita betul2 plak yer! Hehehe...gimmick je beb...

Jam 2.30 petang hari ni, aku bertolak menunggang 'super-moskito'ku ke kawasan panas - Pantai Dalam. Kenapa panas, padahal masa tu mendung macam nak hujan? Ha...sendiri mau ingat, kawasan Nurul Izzah DSAI tu....hehehe.. Nak ke mana aku? Ke sini:


Aku nak ke bangunan Angkasapuri. Ke Radio Televisyen Malaysia. Stesen penyiaran pertama dan tertua di negara ini. Stesen penyiaran kepunyaan Kerajaan Pemerintah a.k.a. kerajaan pusat.

Tapi bukanlah mengenai stesen ini yang aku nak ceritakan. Kalau nak cerita sejarah ke, fungsi RTM ni ke, korang pergilah website RTM atau Kementerian Penerangan ke.

Aku ke sana dengan satu tujuan dan matlamat: mengembangkan dakwah ke arah menjadi manusia lebih berilmu dan berharta. Mengajak rakan bersama-sama mengecap kejayaan melalui ETDP.


Sampai di kantin RTM lebih kurang jam 3.15pm (setelah melalui proses meninggalkan lesen memandu dan mengambil pas pelawat di pondok pengawal), cik Aisya Melissa, pembaca berita radio terkenal bersuara lunak yang comel lote, dan cik Sarah, Editor berita radio tersohor yang semakin hari semakin sihat (maklumlah, senang hati dah nak kawin...ewwahh!) sudah sedia menunggu dengan masing2 begitu khusyuk mengadap hidangan nasi campur. Baru nak lunch ler tu...maklumlah, orang sibuk kerja, kan. Maka tanpa membuang masa, aku pun menyapa dengan cerianya, meletak beg, lalu pergi meninggalkan mereka untuk mengorder lantas mengambil nescafe tarik sendiri tanpa disuruh.

Setelah aku duduk dengan letihnye akibat menunggang 'nyamuk super', tetapi macho tetap dikontrol, aku pun membuka pencak bicara, sekadar mukadimah berbasa-basi. Usahawan kena cergas dan ramah beb, baru bole sukses! Nescafe dihirup sopan, alkisah ETDP lantas kuperbentangkan. Mereka mendengar dengan khusyuk sepertimana khusyuknya mereka makan tadi. Apa yang aku suka tentang bakal-bakal usahawanita di depan aku ini ialah, mereka BUKAN pendengar pasif. Inilah ciri-ciri yang diperlukan seorang usahawan berjaya. Aktif bertanya soalan untuk mendapatkan kefahaman yang jitu.

Setelah lebih kurang sejam setengah aku bersilat mulut, maka sampai ke bahagian mengisi borang keahlian. Nampaknya bila sampai bab ni, mereka perlukan masa. Perlu diingat, sebaiknya dalam apa-apa business deal, we have to close the deal as soon as possible, or at least within 48 hours after your presentation. Dalam kes pada hari ini, mereka tidak terus mengisi borang dan menurunkan tandatangan. Tapi mengapa post ini aku namakan 'Sukses Lagi', sedangkan mereka belum lagi menjanjikan apa2? Kerana, pada aku, menyebarkan ilmu itu adalah satu kejayaan. Meyakinkan mereka sudah cukup membuatkan aku merasa puas. Jika selepas 48 jam mereka masih belum memutuskan, we can always say 'NEXT'....

Aku yakin, sekurang2nya mereka tahu tentang program ini, dan akan menyebarkannya, terutama kepada mereka yang berminat. Jikalau mereka menyertai ETDP, ianya bagaikan satu bonus. Aku malah yakin mereka akan menyertai, kerana mereka ialah warganegara yang bijak (ingat senang ke nak dpt kerja kat RTM, aku sampai la ni tak dapat2!). Mereka cuma perlu masa, mungkin untuk berfikir dan mengkaji, mungkin juga kerana belum masuk gaji. What is important is to create awareness in the first place, that is one major ingredient to succeed in ANY business. Then, the journey will continue...

p/s: Aisya dan Sarah jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama, masa terus berjalan meninggalkan kita. Ingatlah, berawal-awal itu membuka pintu rezeki yang lebih luas...!

Pakatan Rakyat atau Perpecahan Rakyat?




Apr 22, 08 8:57pm

Pengerusi kebangsaan DAP, Karpal Singh hari ini mendesak PAS supaya menggugurkan agenda parti itu untuk menubuhkan negara Islam.

Ahli parlimen Bukit Gelugor itu berkata, janggal bagi PAS untuk meneruskan agenda negara Islamnya dan pada masa yang bekerjasama dengan dua parti lain dalam Pakatan Rakyat - PKR dan DAP. more...

*****

Aku bukanlah seorang ahli politik, pemerhati politik, yang mahir dalam politik, yang pakar memperkatakan mengenai politik. Aku hanya seorang rakyat biasa, yang sehari-hari berjuang untuk memastikan kelangsungan hidup. Aku juga bukan penyokong kuat mana-mana parti, baik Pakatan atau Barisan. Pada aku, yang penting kepentingan rakyat keseluruhan termasuk aku sendiri terjaga.

Cuma, berita di atas (dipetik dari laman web MalaysiaKini.com, yang aku percaya tidak pro mana-mana pihak) amat membimbangkan aku. Macam mana nak berpakat kalau tak sepakat? Bolehkah kita bayangkan - jika mereka selama ini begitu gah sebelum PRU12 melaungkan manifesto masing2, dan kemudian memomokkan perpecahan dalam parti pemerintah - memerintah negara ini?

Sebagai seorang yang beragama Islam yang hidup dalam sebuah negara yang 'agama rasmi'nya Islam (walau aku bukanlah seorang yang begitu warak), aku sangat2 tersentuh dan sensitif dengan kenyataan di dlm berita di atas. Begitu berani kafir laknatullah, yang tak tau di untung, mengaut hasil kekayaan Tanah Melayu, tetapi cuba sebaik mungkin meminggirkan orang Melayu dan Islam!

Aku tak mahu mengulas panjang mengenai hal ini. Cuma aku rasa, sudah tiba masanya sebuah parti Islam seperti PAS mengenal pasti siapa sebenarnya kawan dan lawan. Sesungguhnya perpecahan akan membawa kerugian, bukan terhadap parti sahaja, tetapi kepada seluruh rakyat negara ini secara umumnya.

Segelintir dari kita mungkin berkata (aku sendiri ada kawan-kawan yang berfikiran sebegini): Ah, persetan siapa yang nak memerintah, apa peduli, janji kita hidup senang, makan pakai cukup, duit ada lebih untuk melancong atau beli apa kita suka! Hmm...mungkin benar, ini bukan urusan kita, tapi satu masa ia akan jadi urusan kita juga nanti. Segalanya akan berhubung kait, like a chain reaction. Kestabilan politik = kemakmuran ekonomi. Tak percaya? Jadilah anda seorang yang cuma tunggu dan lihat...

Mungkin, eh..bukan mungkin, tetapi memang sudah tiba masanya kita persiapkan diri dengan pelbagai cara untuk memastikan hidup kita tak begitu terjejas. Kenaikan harga dan lain-lain pasti menjerut bagi mereka yang tidak berbuat apa-apa. Maka lihatlah pautan (link) yang ada di dalam website ini, yang mungkin ada di antaranya sesuai dengan anda, untuk membantu anda sendiri satu masa nanti. Ingatlah, sediakan payung sebelum hujan, DO IT BEFORE YOU NEED IT!

Monday, April 21, 2008

Iklan Lawak Lagi...

Dalam banyak-banyak iklan yang aku pernah tengok, aku rasa iklan ni yang paling lawak sekali. Iklan ni berasal dari Ivory Coast, tak silap aku diterbitkan sekitar tahun 1986. Iklan aerosol pembunuh serangga berjenama Super Timor. Besh giler...aku suka betul, sentiasa pecah perut tiap kali menontonnya!


video

Petua Nak Tahan Lama

Sesuai untuk yang dah berkeluarga mahupun yang masih solo.......Ewah ewah ewah... korang suka betul kalau bab-bab nak tahan lama nie, ya? Kat bawah nie ada petua untuk 'tahan lama'. grrrrr.

KELAPA PARUT
Untuk lebih tahan lama selama 2tahun.Belah kelapa dan ambik sebelah sahaja.Gunakan sebelah pada 31 December2003. Dan sebelah lagipada 1 January 2004. Wah...tahansampai 2 tahun kan?

NASI/LAUK
Biar tahan lebih lama, Jangan gunakan jari pasal jari korang ada bakteria.Sebab tu lauk cepat basi. Ceduk la pakai sudu ke, sudip ke.

BARANGAN KEMAS TERUTAMA EMAS
Kalau untuk lebih 'tahan lama', Bayarle zakat utk barang kemas tu atau pakai saja. Barangan emas bila dah terlalu banyak, kena bayarzakat. Kalau tak, tetiba hilang atau kena curi, padan muka korang, ha haa...

PAKAIAN.
Nak tahan lama Jangan rendam dalam serbuk pencuci lama sangat, elak guna washing machine. Jangan jemur bawah mentari terik, elak guna bleach. Jangan bawa mandi kat beach. Gantung bila disimpan. Cuci guna air jeram/hujan. Jangan bagi pinjam kat kawan!!!.Kalau nak tahan lagi lama PINJAMLAH BAJU MEMBER...BAJU SENDIRI SIMPAN.

KERETA
Nak tahan lama. Lepas beli, simpan kat garaj. tutupelok2. janganbagi angin masuk. jangan bagi abuk masuk. jangan bagi wap air masuk. bayar loan bulan2. sampai abis loan. gerenti tahan lama.

KENYANG
Kalau nak tahan lama,Sebelum makan - baca bismillallah, doa sebelum makan dan doa Akhir makan - doa dan ucap alhamdullillah...

UMUR
Umur nak tahan lama? Banyak kan senyum, jangan fikir semua masalah dan jangan merokok!!! (bukan sebab rokok tu bahaya tapi bazirkan duit saja, kalau duit tak ada banyakkan lagi masalah).

ROKOK
Rokok nak tahan lama? Jangan hisapplah......!!!!, letak atas meja dan pandang saja.
P/S: jangan hisap benda-benda yang dilarang...sendiri mau ingat hahaaa....

TIDUR
Nak tahan lama tak tidur malam, Rajin-rajinlah tidur siang.

HUBUNGAN
Bertahan lama dalam persahabatan/hubungan, Jujur dan ikhlas je!!!!

Last word:SELAMAT BERTAHAN LAMA..................sentiasa terbuka dan rasional.

Nak tahan LAMA?? bEARAPA lama mau..1jam, 2 jam,4-5 jam,, .. senang saja..ini dia SUPEEEERR POWEEEEERRR..(EEEiiiiii..rumah bersinar-sinarr) slamat mencuba!

video

Muthu oooo Muthu...

Maybe you have read this from any of your emails, but I would just like to share them again especially to those who haven't read this yet. Have a good laugh!

MUTHU & THE INTERVIEWER*
Interviewer: "What is your birth date?"
Muthu : "13th October."
Interviewer : "Which year?"
Muthu : "Every year."
******

MUTHU & HIS MANAGER*
The Manager asked Muthu at an interview... . "Can you spell a word that has more than 100 letters in it?"
Muthu replied: "P-O-S-T-B-O- X."
*****

*MUTHU & LONDON TRIP*
After returning from a foreign trip, Muthu asked his wife, "Do I look like a foreigner?"
Wife: "No! Why?"
Muthu : "In London , a lady asked me, 'Are you a foreigner?'. .. that's why."Wife : ????????? ******

MUTHU & TOURIST*
A tourist from U.S.A. asked Muthu whether any great man was born in his village...
Muthu said, "No sir, only babies were born here."
*****

*MUTHU & HIS EXPERIMENT*
Muthu was doing an experiment with a cockroach. First he cut off one leg and told it to "WALK! WALK!" The cockroach walked. Then he cut off it's second leg and told the same. The cockroach walked. Then he cut off the third leg and did the same. Finally, he cut off its fourth leg and ordered it walk! But the cockroach didn't walk. Suddenly, Muthu said loudly, "I found it. If we cut a cockroach's four legs, it becomes deaf."
******

MUTHU & DRIVER*
When Muthu was travelling with his wife in a motorised tricycle, the driver adjusted the mirror. Muthu shouted, "You are trying to see my wife, eh? Sit in the back. I will drive."
******

MUTHU GOES TO HOTEL*
Muthu went into a hotel. To wash his hands, he went to the washbasin.Then when he had finished, he started washing the basin. Seeing this, the manager asked what was he doing. Muthu pointed towards the signboard"* WASH BASIN * "
******

MUTHU & INTERVIEWER - FINAL PART*
Interviewer : "Just imagine you're in the 20th floor of a building and it's on fire. How will you escape?"
Muthu: "It's simple.. I will just stop my imagination. "
******

Oh... Lastly.... I forgot ............ . the funniest...*At a political rally, Muthu was arrested. Why????????? ??? Because a lady journalist with a badge which read "*PRESS*" pinned on the right part of her blouse walked past him... and he did it!

**Once, when I was doing my mass-communication degree, one of my coursemates did wear this 'PRESS' badge and I almost did it....so tempting!

Do you like my site?


Qassia

How do you find my presentation, information and ideas? Does it work for you when you try to apply any of them? Well, if you feel any urge to support me, which indeed I really need at the moment, you can contribute any amount you feel my information is worth into my bank account:


Account Name : Mohd Yusri Bin Yusoff
Account Number: 1435 0064625 52 6



Account Name : Mohd Yusri Bin Yusoff
Account Number: 1121 8315 3675


My business contact number is 014-3653525

Alas, my journey continues regardless. Thank you very much in advance for your support.

Saturday, April 19, 2008

Berita Utama Utusan Malaysia Online Hari Ini - Babi

China beli babi Malaysia - * Harga termurah di Asia * Tampung permintaan tinggi negara itu

Oleh HERMAN HAMID

KUALA LUMPUR 18 April – Sekumpulan ahli perniagaan China baru-baru ini mengemukakan cadangan menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara pengeksport daging babi ke republik tersebut.
Ketua Unit Penternakan Babi Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia (FLFAM), Beh Kim Hee berkata, cadangan itu dibuat kerana harga daging babi yang ditawarkan di ladang-ladang negara ini cukup kompetitif, malah antara yang termurah di Asia. more...


Astaga...apa nak jadi negara kita ni? Aku nak tulis blog ni pun sebenarnya merasa sangat jijik! Tapi atas dasar tanggungjawab sebagai seorang muslim, aku merasa terpanggil untuk berkata sesuatu. Sebenarnya aku takleh bayangkan pun macam mana ada manusia sanggup nak makan sesuatu yang lebih najis dan kotor dari tahi kita sendiri nih...iyyyeekkkk!! (already scientifically proven)


Aku mempunyai fahaman politik yang agak liberal (politik sahaja, tapi agama mana ada liberal ke tak, 'no grey area'), jadi aku tak nak politikkan isu babi ni. This is just a personal opinion.


Korang pikirlah sendiri, negara kita ni 'kononnya' bertuankan Melayu dan Islam, dan Islam sendiri adalah agama rasmi termaktub dalam perlembagaan. Well, aku faham, kalau dilihat dari sudut positif, boleh jana ekonomi negara, terutama ekonomi bangsa pemakannya yang tak payah aku sebut kat sini lah. Teknologi German bakal bawa perubahan kepada sistem yang sebelum ini tak mesra alam, kepada yang lebih baik. Hmm...kita tengok je lah nanti.


Walaubagaimanapun, bila fikir2 balik, isu tapak pelupusan sampah tak efektif pun bertahun-tahun masih sama. Kita bersungguh-sungguh dengan kempen 'tak nak' merokok, padahal benda yang lebih jelas haram dan merbahaya seperti arak, kecil-kecilan je kempennya. Kenapa? Sebab kita ni majmuk? Kalau betul tak nak orang merokok, jangan jual langsung. Kalau tak nak pemandu mabuk langgar orang lain sampai mati, jangan jual juga. Aku nampak orang kita ni lebih kepada retorik berbanding realiti. Cakap je berdegar-degar, perlaksanaan? Hampeh!


Jadi siapa sebenarnya yang memerintah negara ni? Negara China yang tanah luas terbentang, rakyat berbillion orang pun sampai nak import 'najis' dari negara kita ni. Memang hebat sungguh negaraku inih...sampai dah takde benda lain dah nak eksport ke luar!


Citer banyak pun tak gune...haa, lu fikir la sendiri! (pinjam Bang Bil punya tagline)


Haa...selanjutnya, ini berita terkini selepas berita di atas di keluarkan:


Tiada cadangan eksport babi- Najib
19/04/2008 8:29pm
BANGI 19 April - Malaysia tidak akan mengeksport daging babi ke mana-mana negara sebaliknya penternakan haiwan itu di negara ini hanya untuk keperluan tempatan, tegas Datuk Seri Najib Tun Razak.
Timbalan Perdana Menteri menegaskan, negara ini tidak mempunyai sebarang cadangan untuk menjadi pengeksport babi.
Malah katanya, pada ketika ini kerajaan dalam proses untuk menutup ladang-ladang babi yang tidak memenuhi piawaian kebersihan yang ditetapkan. - Utusan


Fuhh...legaa...

Friday, April 18, 2008

Geli Mat, Mat, Mat, Mat, Mat...

video

Video di atas tiada kena mengena dengan sebarang jenis geli, baik gelihati mahupun geli tapak kaki atau geli geleman. Ianya sekadar hiburan santai di masa lapang. Semoga terhibur... :D

p/s: kepada sesiapa yang faham bahasa Tamil atau ada kawan berbangsa Tamil, boleh tolong bagi translation sebenar kepada senikata lagu yang ala2 'Thriller' Michael Jackson ni? Boleh email atau letak kat ruangan komen yer, tengkiu...

Kad Kahwin, Gambar Kahwin, Video Kahwin, Syioknyerr...KAWIN JOM!

* Other links and price lists, please scroll down, or jump to this POST by clicking HERE.

Ada sesapa nak kahwin? Belum buat kad jemputan?

Macam2 design ada, tengok aje la kat sini.


Yang ni macam surat khabar pulak rupanya. Fuh...

Yang ni dual fold, full colour lagi...

Yang ni pun sama.
Yang bawah ni plak, gambar pengantin ke gambar mak ayahnyer nih? Boleh ajer...


Bak kata orang, macam-macam ada...ni baru je sikit contohnyer nih! Nak tau berapa harga sekeping? Ha...antara RM1.00 ke RM2.00 je sekeping beb! Bawah dari seringgit pun ada sekeping. Bergantung kepada jenis kertas, saiz, berapa jenis warna digunakan dan kuantiti yang ditempah. Harga dah termasuk design, bukan sekadar harga mencetak. Takkan nak tempah kad jemputan kurang 500 keping kan...so, lagi banyak kuantiti, lagi murah jadinya harga sekeping kad tu.

Kalau anda terus ke kilang percetakan pun, susah nak dapat harga begini, sebab kos percetakan tak termasuk kos print design. Aku tau la, aku kerja buat printing dulu.

Nak tempah beg kertas khas bole, poster bole, biz card, name card, flyers, bunting, banner etc. apa benda la korang nak cetak, pasti boleeyyy!

Anyway, macam-macam servis disediakan. Nak buat video kawin yang sempoi? Aku ada. Nak buat fotografi kawin? Aku buat. Nak cari MC hebat tapi tak mahal giler macam Mahathir Lokman? Cakap je la, bole buat punya...harga bole dirunding, jangan risau!

*Contoh gambar2 majlis perkahwinan, sila klik SINI. Ada juga link tambahan berkaitan di situ.

Nak buat website tapi tak tau nak design macam mana? Memang ramai boleh buat website sendiri, tapi nak design kasi cantik, belum tentu. Cuba klik sini: EILHAM DESIGN SERVICES. Maka kami juga menawarkan khidmat web design. Mana tau nak buat website rasmi perkahwinan korang kan...tak pun untuk syarikat korang sendiri. Takde tempahan minimum tau! Itulah kelebihannya.

Apa lagi, contact ler aku! Malaysia BOLEH!

You can download EILHAM'S PRICE LISTS from the following links :

1. Price List - Brochure

2. Price List - Business Card

3. Price List - Flyer

4. Price List - Letterhead

5. Price List - A4 Booklet

6. Price List - A5 Booklet


Related Posts:

Protect Your Private Moments

video

* Maaf, tiada audio dalam klip di atas, sekadar untuk melindungi sebahagian je dari privacy si pelakon comel inih... (dia dok joget mengikut rentak lagu 'sway', so imagine sendiri lah!)

Hmm...mesti ramai jantan yang suka nak tengok video nih. Aku tau, sebab aku pun suka...hahaha! Nak buat camne, awek tu cun kan? Yang perempuan mungkin rasa malu. Adakah aku mengeksploitasikan wanita ini? Mungkin ya. Mungkin aku eksploit untuk menarik perhatian kalian untuk terus membaca apa yang aku bakal utarakan, tapi itu bukan tujuan sebenar aku.

Adakah gadis ini dengan sengaja menyebarkan videonya yang sangat mengghairahkan ini sendiri? Mungkin dia seorang exhibitionist, merasa bangga dan teruja bila ada orang lain suka menonton dirinya. Atau kawannya si perakam hendak menganiaya dirinya? Anyway, aku yakin, video yang dirakam oleh rakan sebiliknya ini sendiri dengan menggunakan henpon tersebar secara tidak sengaja. Mungkin henponnya dicuri, maka si pencuri seperti biasa (lagi2 kalau tau benda tu milik aweks) akan browse tru all the files. Maka terjumpalah video klip nan malang ini.

Atau mungkin ianya sudahpun dipindah-turunkan ke PC, tetapi seperti biasa ada je lah tangan2 gatal yang menggodek, menggodam dan sebagainya. Malang dan memalukan sungguh. Dlm yg dipaparkan ni, baru sikit saje tunjuknye. Mungkin kalau kepada non-muslim, ni takde apa-apa sgt. Letak kat YouTube pun lepas ni. Tapi, ada berlambak lagi yang jauh lebih hebat, menjolok mata, menjolok sarang tebuan dan yang seumpamanya! Kenapa semua ni boleh terlepas? Padahal mereka merakam memang untuk simpanan peribadi. Kalau nak sebar sendiri baik dia buat bisnes, buat duit jual, mcm encik pramugara terlampau tu kan...

Ini semua kerana kejahilan. Satu kejahilan, sapa la suruh rakam aksi2 macam tu. Dah tau rakam, tak tau plak nak simpan elok2, ha...tu kejahilan kedua. Kat sini, saya nak tolong anda semua elakkan kejahilan kedua tu dari berlaku. Baik di dalam handphone (rujuk post saya sebelum ini bertajuk Yuzray's Life & Biz: mobile phone customization - softwares and applications) memang ada software untuk 'encrypt' data sebegini dan hanya anda yang tahu passwordnyer sahaja boleh mengakses atau 'decrypt'. Sama juga di dalam PC, ada software dan caranya. Anda cuma perlu tahu caranya.

Jadi, kepada anda yang ingin melindungi data peribadi daripada dicuri, diakses, atau lebih malang disebar, dan kalau malas pula nak cari dan belajar sendiri bagaimana, disitulah khidmat saya ditawarkan. Baik untuk data di dalam PC maupun di dalam handphone sekalipun. Hubungi saya, harga perkhidmatan amat berpatutan, berbanding malu yang mungkin terpaksa anda tanggung seumur hidup! You know the number to call: 014-3653525

Boost Your Site's SEO Through Qassia

Hey guys and gals,Try out QASSIA, a new way to give your site a boost in SEO clarity! Try it, it's free!

Click here:

Qassia

Thursday, April 17, 2008

Sukses Pertama


Hari ni, jam 10.30 pagi, aku ada interview untuk jawatan Instructional Designer di Sage, Technology Park. Sampai tepat pada masanya, aku pun masuk nak berjumpa dgn penemuramahnye lah. Sekali tu ada dua org yg nak interview aku tuh, dedua kawan sendiri daa...bekas client aku jugak plak tu...haw haw haw! Maka nak dijadikan cerita, lebih jadi kepada sesi berborak la plak. Cerita tak kena mengena pun masuk gak. Lepas tu, ada test yang aku kena buat dalam masa 45 minit. Dah siap test tu, aku pun hantar, dan say bye bye kat kekawan aku tuh. Ada rezki kat situ, insya-Allah dapat la aku start bulan depan...


Lepas tu, aku pun menuju ke Sec.27 Shah Alam. Dah lama tak jumpa kawan2 kat Aspati Sdn Bhd. Di samping tu aku terfikir, kalau ada peluang, aku nak 'show the plan' of ETDP kat sesiapa yg aku jumpa kat sana. Sampai kat situ, aku pun masuk lah bilik boss, En Sham, cadangnya nak berasap dulu sbb bilik tu satu2 tmpt boleh berasap kat dlm opis. Rupanya Sham kluar dgn boss Designel, Zahir, but on the way balik ke situ dah. Dalam bilik tu, aku jumpa one of Sham's business partners, si Tapa. Setelah berbasa-basi sedikit sebanyak, saje je aku cerita pasal ETDP nih. Walaupun Tapa nih memang dah pun jadi usahawan yang berjaya, dia menunjukkan minat yang sgt lah mendalamnya terhadap program ni. Tak lama lepas tu, Zahir & Sham pun pulang, dan terangkan lebih lanjut tentang ETDP. Walaupun Tapa masih belum sign-up ketika aku keluar dari bilik tu, tapi dia memberi jaminan akan sign-up dan aku yakin dia akan melakukannya dalam waktu terdekat ini. Sesetengah orang memang perlu sedikit masa untuk berfikir...


Maka seterusnya aku pun menuju tingkat dua pejabat Aspati yang sempoi tetapi indah itu. Lama tak jumpa bebudak yang masih ada kat situ, dari zaman aku dok buat voice-over dulu. Nazim, Salim, semua dah jadi otai2 besar, senior staff la katakan (umur depa nih mude dan bujang lagi, cuma dah lama kerja situ ler). Memang aku dah start bagi penerangan ringkas tru YM kat Nazim nih, salah seorang graphic designer terulung kat situ, (dan juga gitaris yang hebat), setelah dia membaca blog nih pasal ETDP, maka aku pun terus tanpa membuang waktu kerjanya yang banyak, menerangkan dengan lebih detail tentang program nih. Habis penerangan, tanpa banyak soal, Nazim isi borang pendaftaran dan turunkan tandatangan. Kemudian seluk poket keluarkan wallet, tapi tak cukup cash, dan dia pulak tak pakai kad kredit (bagus, jgn buat hutang, buat duit!). No problem, aku bagi nombo akaun bank aku untuk dia transfer duit (pada masa aku menulis ni, duitnya dah masuk pun) dan aku akan buat online payment guna my own credit card. Syabas Nazim! You made the right choice. You are now officially one of ETDP members!


Maka jadilah dia juga orang yang pertama aku recruit secara rasmi mendaftar untuk program ini, dalam masa tak sampai seminggu aku sendiri mendaftar sebagai ahlinya. Kenapa Nazim, walaupun dia sendiri salah seorang staff Aspati yang sudah sgt hebat dengan kemahiran yang ada dan gajinya juga berpatutan, mengambil keputusan untuk menyertai ETDP? Kerana dia mahu memajukan dirinya. Kerana dia bercita-cita untuk tidak sekadar duduk di takuk yang sama. Kerana dia tidak mahu sekadar makan gaji di syarikat yang merupakan salah satu penganjur dan technology partner dalam program ini. Kerana dia ingin menambah ilmu di dada seterusnya pendapatan peribadinya. Kerana dia masih boleh bekerja sepenuh masa dan pada masa yang sama belajar menjadi usahawan dan menambah simpanan kewangan!


Semoga hari-hari akan datang, lebih ramai lagi yang akan mempunyai kesedaran dan semangat seperti Nazim. Dan kepada anda di luar sana, apa lagi yang anda nantikan? Duit jatuh dari langit? Maaf, saya rasa itu tak akan berlaku. Dah berpuluh tin saya minum 'pawa rut', tapi saya masih guna motor yang saya beli sendiri, dan tak menang apa2. Jika anda berminat untuk penerangan terperinci mengenai program ini, hubungilah saya melalui email yusri@designelmedia.com.my atau boleh terus telefon / sms di talian 014-3653525 untuk kita buat appointment dan bersua muka. Satu majlis penerangan juga bakal di adakan di Open University Malaysia pada Sabtu 10 Mei 2008 insya-Allah.


Moga kita semua berjaya. Chaiyyookkk!!!!

Wednesday, April 16, 2008

Why you shouldn't get a tattoo!

video

Ever thought of getting a permanent tattoo?

Cool or sexy, huh? I dont think so.

To Muslims, it is clearly prohibited (haram), but even to the non-believers, I really advise not to have one. Just watch the video, and you will figure out why I said so!

Amazing Child Talent

video

Guyz, this child is really amazing! I started to draw at around this age, but never did near his talent at all. Enjoy!

VERY TOUCHING STORY - PLS READ

*This is not my story. Got this from an email of a friend.

To All Married Couples and Singles Who Intend To Get Married

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I've got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn't seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why? I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man!

That night, we didn't talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; I had lost my heart to a lovely girl called Dew. I didn't love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, 30% shares of my company and the car. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Dew so dearly.

Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn't have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Dew. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn't want anything from me, but needed a month's notice before the divorce.
She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a months time and she didn't want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that everyday for the month's duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy.

Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Dew about my wife s divorce conditions. She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully. My wife and I hadn't had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mummy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don't tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset.

I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.
On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest.. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn't looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning... This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn't tell Dew about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily. Suddenly it hit me; she had buried so much pain and bitterness in her heart.

Subconsciously I reached out and touched her head. Our son came in at the moment and said, Dad, it's time to carry mum out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn't noticed that our life lacked intimacy. I drove to office... jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind... I walked upstairs. Dew opened the door and I said to her, Sorry, Dew, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished. Then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Dew, I said, I won't divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn't value the details of our lives, not because we didn't love each other any more. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death does us apart.

Dew seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote: 'I'll carry you out every morning until death do us apart'

The small details of our lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, the property, the bank balance that matters. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse's friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!

We teach some by what we say
we teach some more by what we do
But we teach most by what we are
- Unknown-

You don't get to choose how you are going to die, or when, but,
you can decide how you are going to live, here and now.
Remember:
people will forget what you said ...
people will forget what you did ...
But people will never forget how you made them feel....

'You Have to Learn Lessons Also from Others Mistakes because you will
Not Get Time to Do All the Mistakes on Your Own'