Saturday, June 28, 2008

TV & Iklan, bosan?

Masa aku tulis post ni, aku tgh tengok tv dalam bilik, lepak atas katil. Tunggu rancangan kat TV3 mula semula selepas iklan2 yg berlambak, aku capai henpon, buka email client & tulis post ni. Bayangkan punya panjang iklan2nya, sampai dengan guna henpon je pun aku boleh tulis sebanyak ni!
Aku bukan membenci atau menentang pengiklanan. Aku faham keperluan pengiklan untuk mempromosi. Aku faham stesen penyiaran perlukan sumber pendapatan. Tapi aku paling menyampah bila cerita yang patut bole tamat jam 12 malam (sbb bermula jam 10 malam) dihentikan, terpaksa tunggu 1/2 jam selepas nightline, baru sambung. Lebih menyakitkan hati, cerita tinggal 5 atau 10 minit nak habis, tapi sebabkan depa ni nak cukupkan masa sampai pukul 1 pagi, terpaksa aku tunggu 15 minit iklan tak henti2. Pada aku, they are selfish. They don't really care what the viewer like or not!
Enuff said, orang yang tak langgan satelit tv mcm aku ni takde pilihan. Takde suara. Takde hak. Bab ni mmg aku tak dapat tolerate. Mahap la ye stesen jom heboh, korang memang tak peduli, kan?
Selamat malam.

Thursday, June 26, 2008

Miau Miau Kucing, Shy Shy Cat :)


Qassia

Post kali ini adalah untuk para pencinta kucing. Takkan muat kalau aku nak letak semua gambar kucing kesukaan aku kat sini. Apa yang bole aku dapat tunjuk, beberapa favourite, termasuk juga beberapa yang aku sempat capture sendiri.
Tapi kat bawah ni nanti ada satu video yang amat menarik pada aku. Kucing pun pandai massage beb...hehehe!

Aku ingat lagi masa aku kecik dulu, rakan bermain aku pada kebanyakan masa adalah makhluk ni lah. Memandangkan aku takde adik, kakak2 pulak sibuk dengan geng2 sendiri, aku pun layan kucing je lah walaupun mak aku tak berapa nak suka. Kucing2 ni pun memang tau orang ni suka ke tak kat dia. Ada satu masa tu, tiap2 pagi ada kucing yang aku bagi nama 'Gurl' akan datang tiap2 pagi, kejut aku bangun tidur lebih kurang jam 7 pagi dengan menjilat cuping telinga...hihi...geli2 je (untung dia jilat telinga bukan benda lain...hahaha!)

Walau macam mana pun, aku tak pernah bela kucing. Nak jaga bukan bole suka2 hati, terabai kang buat dosa je. So aku layan je mana2 kucing yang aku jumpa, atau yang datang2 tu.

Sebenarnya kena hati2 sket kalau main ngan kucing ni. Satu kalau ada sakit macam athma (semput) ke, atau pun tak kenal sangat hati budi kucing tu, tak pepasal kena cakar.

Anyway. kucing pun makhluk Allah. Abu Hurairah R.A. mendapat gelarannya kerana kecintaannya kepada kucing. Pada aku, bagaimana cinta pun kita sesama makhluk, tetap ada batasannya. Berpada-pada lah kata orang tua-tua kan. Ini punya la sayang kat kucing, sampai manusia lain pun buat tak pedulik, apa cerita? Haha...sebab aku teringat seorang kawan semasa duduk rumah sewa dulu. Dia bela seekor kucing yang diberi nama 'Harun' (takde nama lain ke yang lagi comel...ada ke kasik nama serupa orang..haha!). Dia sendiri jarang makan nasik, save bajet, makan roti je manjang, tapi si Harun tu tiap2 hari makan Friskies!

Wednesday, June 25, 2008

Kita Semakin Materialistik?


Qassia
Olimpik: RM1 juta 'satu-satunya' cara
oleh: Siti Nurul Zahra Hamdan | Jun 25, 08 2:21pm

Insentif RM1 juta kepada seorang atlet negara yang memenangi pingat emas satu-satunya cara untuk memberikan galakan kepada mereka di Sukan Olimpik, kata Tan Sri Dr Khoo Kay Kim.

"Kita tidak akan tahu sama ada insentif ini akan membawa kejayaan untuk meraih pingat emas."

Read More Here...
www.malaysiakini.com

Di saat rakyat negara ini semakin terhimpit hidup akibat kenaikan harga petrol dan barangan keperluan, kerajaan yang bijak laksana ini mengumumkan insentif 'melampau' kepada atlet negara yang membawa pulang emas pada sukan Olimpik Beijing nanti. Seketul pingat emas tu kalau dilebur itulah nilainya, agaknya lah. Itu kata orang 'tak pandai' macam aku.

Projek2 berfaedah tapi dikatakan 'mega' dibatalkan, kononnya pembaziran. (Baca selebihnya berkaitan projek mega membazir di SINI). Bagi satu juta kat atlet bawa pulang emas, itu tak membazir. Kalau naikkan dari RM160,000 ke RM200,000 tak cukup motivasi agaknya. RM200k tu boleh beli roti sebuku je kot, atau beras sekampit. Ataupun kerajaan kita begitu yakin atlet kita takkan mampu bawa pulang satu ketul pingat emas pun? Sebab tu berani letak harga setinggi itu? Satu2nya cara pulak tu...

Penat aku berhabis masa dan wang belajar tinggi2, sebab aku ni memang dilahirkan tanpa bakat sukan, mahupun tenaga berlebihan, tapi nak dapat RM100k setahun pun macam susah sangat. Kan ke bagus kalau sejak kecik mak ayah aku mampu bagi aku vitamin lebih, hantar belajar sekolah sukan, tak payah aku buang masa kat universiti. Lari2, lompat2, dapat emas seketul, jadi jutawan.

Semalam chicken wings aku tiga ketul kena curi dengan kucing pun, aku dah rasa sedih, walau nilainya cuma RM3.90. Memang dah rezki kucing tu, bukan aku, takpelah.

Aku pun dah tak tahu apa lagi nak jadi dengan negara kita sekarang ni, hari tu nak naikkan gaji para CEO GLC hampir 100%, pastu tersedar macam dah silap, batalkan. Nampak sangat macam dah hilang hala tuju.

Maka kitalah yang akan terpaksa berusaha sendiri, berfikir, cari jalan, untuk meneruskan kehidupan. Janganlah kita mengharap kepada yang tak boleh diharap. Harapan anda kini masih ada, mungkin di SINI. Pilihan tetap di tangan anda.

Saturday, June 21, 2008

The Duck & The Devil

Another contribution from a friend. Keep on reading. :)
Qassia

There was a little boy visiting his grandparents on their farm. He was given a slingshot to play with out in the woods. He practiced in the woods, but he could never hit the target. Getting a little discouraged, he headed back for dinner.


As he was walking back he saw Grandma's pet duck. Just out of impulse, he let the slingshot fly, hit the duck square in the head and killed it. He was shocked and grieved! In a panic, he hid the dead duck in the wood pile, only to see his sister watching!
Fatima had seen it all, but she said nothing. After lunch the next day Grandma said, 'Fatima, let's wash the dishes.' But Fatima said, 'Grandma, Ahmed told me he wanted to help in the kitchen.' Then she whispered to him, 'Remember the duck?' So Ahmed did the dishes.


Later that day, Grandpa asked if the children wanted to go fishing and Grandma said, 'I'm sorry but I need Fatima to help make supper.'

Fatima just smiled and said, 'Well, that's all right because Ahmed told me he wanted to help.' She whispered again, 'Remember the duck?' So Fatima went fishing and Ahmed stayed to help.

After several days of Ahmed doing both his chores and Fatima's, he finally couldn't stand it any longer.

He came to Grandma and confessed that he had killed the duck. Grandma knelt down, gave him a hug and said, 'Sweetheart, I know. You see, I was standing at the window and I saw the whole thing, but because I love you, I forgave you. I was just wondering how long you would let Fatima make a slave of you.'

Thought for the day and every day thereafter?

Whatever is in your past, whatever you have done... and the devil keeps throwing it up in your face (lying, cheating, debt, fear, bad habits, hatred, anger, bitterness, etc.)...whatever it is...You need to know that Allah was standing at the window and He saw the whole thing. He has seen your whole life. He wants you to know that He loves you and that you are forgiven.

He's just wondering how long you will let the devil make a slave of you.

The great thing about Allah is that when you ask for forgiveness, He not only forgives you, but He forgets. It is by Allah's grace and mercy that we are saved.

Go ahead and make a difference in someone's life today. Share this with a friend and always remember: Allah is at the window!

Thursday, June 19, 2008

The Incredible HULK Forever!


Qassia

Being too long in front of my laptop, working from home (as I am self-employed, yet to give enuff salary for myself..hehe!) really almost make my brain to a stand-still or even worse, haywire! So yesterday, I decided to go movie watching, (it has been a while since my last visit to the cinema) and this time around I chose to watch "The Incredible Hulk".

Why Hulk? Well...this 'character' has been in my life even before I know how to read. I still remember clearly the TV series in the late 70's and early 80's, starring Bill Bixby as Dr.David Banner and Lou Ferrigno as his transformation into the Hulk. Though that time I was around 4-5 years old and didn't yet really know how to converse in English, I can rephrase clearly Banner's then popular quote: "Mr. McGee, don't make me angry. You won't like me if I am angry!" (hey...this quote really applies to me until now, as no one will like me if I am angry...hahaha!)

Actually, The Hulk, tv series or movie, is a Marvel's comic adaption character and story. Here I'm not going to write long on any reviews regarding any of the HULK ever appear into 'life' either, since you can read a lot of it elsewhere in the net or mags, just a brief self-opinion on Hulk 2003 vs the newest 2008 remake.

At first, I was wondering - why a remake instead of a sequel? In 2003, I did almost fall asleep in the cinema while watching the movie - alone. Waiting for Bruce Banner to turn into the green monster, waiting for the green monster to indulge in action, waiting and waiting. Almost the same effect when I watched 'Thin Red Line" or any other 'artistic' or 'peotic' movie. Not to say it was boring me to sleep....but almost. Well...I'm not saying that I'm against this type of approach, being an artistic man myself sometimes, but doesn't Hulk suppose to be full of action?

Anyway, Ang Lee's 2003 Hulk was a good movie, despite numerous critics and not so good sales, in a way or rather. And now came 'The incredible Hulk'. As far as I am concern, I like this one better, in terms of storyline, the CGI (It HAS to be better since 5 years had passed), and the look of HULK himself. At least, now they make him talking a few lines (Hulk indeed is a talking character based on the comic's, not muted like in the 2003 version or tv series...only roaring!). The Hulk remains at constant size, not like the 2003's which will grow bigger as it becomes more outraged (more like a genie to me, not an organic being). Edward Norton as Bruce Banner resembles a bit more of David Banner (Bill Bixby) in the TV series, compared to Eric Bana.

Actress? Well...being me, of course I prefer Jennifer Connelly to Liv Tyler, as the former has 'fuller' ladylike figure despite the breast reduction she undergone (why in the name of Hulk did she done that? I checked all of her pics ever published on the net, she wasn't a Dolly Parton, maybe a bit of Salma Hayek, but what's with the reduction? Damn!) Anyway, Liv did a fair good job in reliving the role of Elizabeth Ross. All and all...both Jenny or Liv are indeed good and pretty actresses.

Too much I want to say on Hulk, nevertheless I enjoyed my time and RM6 (that's why I go to watch movies only on Wednesdays) spent watching this new Hulk. If you like actions and out-of-reality creatures, go and watch this. The storyline and plot is acceptable. And for sure you will enjoy it the whole couple of hours!

*Wanna see more of Jennifer Connelly? Click HERE.

Now, if you haven't watch the movie, here's the 2 minutes trailer (true HD version).

Tuesday, June 17, 2008

Insuran, Cukai Jalan, Rebet Tunai, bla bla bla...


Qassia

Pagi ni aku pi renew insuran & cukai jalan Moskito aku yang rupanya dah dekat 2 minggu mati! Nasib baik la aku perasan gak...buatnye kena cek kat road block JPJ ke polis ke tak ke naya je aku kena saman. Hah...korang punya lesen ngan roadtax hidup lagi tak?

Tak jauh dari rumah aku, ada satu ejen insuran yang sungguh gempak namanya; Plethora Sdn Bhd (Dah saya promote ni, apa lagi cik Idayu, contactlah saya untuk future biz...hehe!). A bumiputra owned company, handled by two lovely ladies (one is the boss, one is the staff). Bukan setakat orang2nye aje cun, opis dia pun, selesa beb! Asalnya aku masuk first time kat situ nak print document, murah je dia charge, lebih murah dari mana2 cybercafe yang aku pernah pi utk satu page black and white. Berurusan dengan mereka juga tak banyak cerita, mudah dan cepat. Kalau aku malas sangat nak pi pos opis pun, upah nak renew roadtax sekali sangatlah berpatutan. Tapi aku memang nak pi pos opis, ingat nak dapatkan rebet tunai yang diwar-warkan oleh gomen kita tu. Maka setelah selesai berurusan di situ, maka aku pun terus menunggang dengan konfidennya dengan harapan, tiadalah sebarang roadblock di hadapan!

Sampai di pos opis, aku tengok orang sederhana ramainya. Takdelah macam nak roboh ke...ambil nombor giliran, tak sampai 15 minit sampai dah giliran aku. Sungguh efisien pos opis skrg ni, baguslah. Maka aku pun bertanya, boleh ke dapat rebet tunai tu sekarang? Maka jawapannya...jeng jeng jeng..."Tak boleh la encik...buat masa ni hanya untuk roadtax yang di renew antara April dan Mei 2008 ni je. Encik boleh claim bulan Julai nanti ya," jawabnya dengan muke yang tak berapa nak senyum, mungkin dah letih, belum makan, orang ramai, atau sedang hadapi hari2 sukar seorang wanita. Takpelah, belum rezeki aku. Ada dua biji kereta lagi yang nanti aku nak claim...

Sebenarnya aku pun tak berapa nak faham apsal la kerajaan nak naikkan harga minyak begitu teruk sekali, lepas tu susah payah plak bagi rebet. Naikkan sikit2 dulu tak boleh ke? Aku banyak baca dalam blog org lain, blog Tun Dr.M contohnya, email2 yang aku dapat, banyak cara kita boleh tangani kenaikan harga minyak dunia. Yang depa ni pun, yang orang tua tu nak dijadikan musuh watpe. Kot ye pun dia ada buat salah masa zaman dia dulu, kot ye pun dah tak suka, cuba ambik apa yang bagus dari idea dan pendapatnya yang memang dah banyak kali terbukti berkesan tu. Entah lah, kadang2 kita ni buduh sumbung pun ye gak...

Alasan yang diberi dah makin tak masuk akal kat rakyat kite yang bukan bodoh ni. "Harga minyak kita adalah yang termurah di rantau ini," Yang pi banding dengan negara yang takde langsung keluarkan minyak tu buat apa? Cuba banding dengan negara yang turut keluarkan minyak, maka aytnya akan jadi begini: "Harga minyak kita adalah yang TERMAHAL di antara negara2 pengeluar minyak dunia," Haa...ni baru betul!

*nota kaki: Singapura melantik mantan PM nye Lee Kuan Yew sebagai penasihat pentadbiran negara, kerana beliau terbukti menbangunkan Singapura ke tahap sekarang (biar apa pun caranya tu urusan negara tersebutlah). Apa susah sangat ke kita nak ambik mantan PM kita sebagai penasihat especially berkaitan pengurusan ekonomi? EGO! Nah, skrg boleh ke kita tengok orang2 besar kita tukar cara hidup? (naik Yamaha Ego ke, skooter kayu ke). Jangan harap ler...

Dah la..aku rasa korang pun dah busan nak baca atau bincang pasal isu ni. Apalah lagi yang kita boleh buat. Membebel kat belakang aje la. Aku pun taknak kena dakwa menghasut, kang kena ISA lagi susah. Apa-apa hal...kita cuba lah cari usaha sendiri baiki taraf hidup kat negara yang makmur tapi makin menghimpit rakyat kelas pertengahan dan bawahan macam aku nih. Marilah sama2 join ETDP. Apa itu? Haa...klik kat atas sekali tu, kat bahagian "My Products and Services". Kami hanya ingin membantu anda dan diri kami juga, dalam menghadapi hidup yang semakin mencabar ini!

Wassalam.

Monday, June 16, 2008

Al-Rajhi Bank Friends & Family Financing

AL-RAJHI BANK FRIENDS AND FAMILY ISLAMIC FINANCING PROGRAMME

From: etp2020, 20 hours ago


DON'T MISS IT! THIS IS A NEW PROGRAMME JUST INTRODUCED IN MALAYSIA.

NOTE: There's not only home financing available in the programme. There are also personal loans, vehicle hire purchase and others! The slides here is just an example & simple explanation.

More info on Al-Rajhi Bank, click here: http://www.alrajhibank.com.my/

SlideShare Link

Interested to apply? Call me @ 014-3653525

Sunday, June 15, 2008

Make Google Adsense Money With Qassia


This article is taken from my best buddy's blog: http://eilham.blogspot.com. I am always amazed by his way of making such an amount of money!

How To Make Google Adsense Money Through Qassia?

I had a drastic Google Adsense commission hike up since I joined Qassia (it's free)! It's really simple:

1. Join Qassia, and register your Google Adsense account from your Qassia control panel.

2. Write "Intel"s, which refers to articles that you can write (anything), and these articles will be screened by other Qassia members.

3. Each Intel would be inserted with ads by Google, and while people read your intel, a Google Ad appears on that page that is of interest to the readers, you get paid 100% of the click!

Easy peasy.

The hardest part may be to discipline yourself to write the Intels.

Hey, but I'd do anything that can generate me money!
(Good and clean money, of course)

Click this to find out more!
Qassia

Very Affordable Advertising Solution!



Salam semua,

Ini ada search engine baru - www.bulletpages.com !

Bukan saja Bulletpages ini online search engine, tetapi ianya juga boleh jadi offline or mobile search engine jika korang download application dia - boleh download kat [url=http://www.bulletpages.com/portable.php}Portable Bullet Pages[/url] - FREE! Download, dan kemudian letak le kat dalam pendrive ke, laptop ke - boleh buat search offline!

Dan yang paling best: advertisement kat Bulletpages ni SANGAT MURAH!

Untuk satu text ad (macam Google Adwords) - RM49.00 SETAHUN!

Kalau nak tambah gambar (JPEG 270x200), tambah RM25

Kalau nak tambah video (AVI, MOV, WMV, max 3 minutes), tambah RM75


Boleh baca dengan lebih detail kat www.bulletpages.com/advertise.php

Peluang untuk menjadi agen atau distributor juga ada, jika berminat nak buat pendapatan sambilan.

Kepada sesiapa yang berminat nak advertise kat www.bulletpages.com, boleh hubungi saya melalui e-mail (yusri@designelmedia.com.my) atau hubungi saya di talian 014-3653525.

Sekian, harap maklum.

Wednesday, June 11, 2008

The Good Napkins.....


Got this story from a friend (again, not mine, coz i know how to read at the age of 6, plus I don't celebrate 'Thanksgiving'!), but it's just me, like to share a good laugh with all!

Mums, please tell the children the real thing......they are new generation kids..they need to know

Subject: The good napkins.....

My mother taught me to read when I was four years old (her first mistake).

One day, I was in the bathroom and noticed one of the cabinet doors was ajar. I read the box in the cabinet.

I then asked my mother why she was keeping 'napkins' in the bathroom. Didn't they belong in the kitchen?

Not wanting to burden me with unnecessary facts, she told me that those were for "special occasions" (her second mistake).

Now fast forward a few months.... It's Thanksgiving Day, and my folks are leaving to pick up my uncle and his wife for dinner. Mom had assignments for all of us while they were gone. Mine was to set the table.

When they returned, my uncle came in first and immediately burst into laughter. Next, his wife came in, gasped and then began giggling. Then my father came in and roared with laughter.

Finally, Mom came in. She almost died of embarrassment when she saw each place setting on the table with a "special occasion" Kotex napkin at each plate, with the fork carefully arranged on top. I had even tucked the little tail in so they didn't hang off the edge!!!

My mother asked me why I used these and, of course, my response sent the other adults into further fits of laughter.

"But, Mom, you said they were for special occasions!!!"

Isn't it easier to just tell the truth???

Pass this on to your girlfriends who need a good laugh. Ah...ah (x 20times)

Life is too short for drama...

Sunday, June 8, 2008

Photography & Video - Selamat Pengantin Baru, Nizam & Norazliya



Jam 10.30 pagi, aku bertolak dari rumah menuju ke Beranang. Bukan nak pergi berenang, sebab kalau nak berenang kat rumah aku pun ada swimming pool, tapi pergi shoot gambar orang kahwin. Ini adalah salah satu perkhidmatan yang aku sediakan untuk sesiapa sahaja, dengan harga yang amat berpatutan, malah jauh rendah dari pasaran semasa kini!

Saudara Nizam telahpun melangsungkan pernikahan dengan saudari Norazliya seminggu sebelum hari ini, jadi majlis hari ini ialah majlis di sebelah pihak lelaki. Suasana mendung, tapi Alhamdulillah, tak hujan sehingga selesai majlis. Elok jugak, tak lah terik dibakar sinaran mentari!

Gambar pertama aku nak tunjuk di sini, di ambil dengan kamera Nokia N82 dengan setting sederhana 3mp (maksimum 5mp) sekadar untuk simpanan peribadi.

Direnjis-renjis dipilis...

Yang lain-lain (151 keping lagi) diambil menggunakan kamera D-SLR Nikon D50, setting maksimum 6mp. Kapasiti & saiznya yang besar tidak memungkinkan aku meletakkannya di sini. Dah cuba upload 2-3 keping tanpa resizing, berkurun menunggu tak gak lekat2 kat sini! So di sini aku letak 3 keping lagi yang dah resize...so kualiti agak drop dari yang asal, sekadar untuk tunjuk contoh:

Tinggi lampai kedua-dua mempelai...

Posing dalam bilik pulak...

Dari kerana mata...

*To see more of this & other weddings photosets, please click HERE.

Jadi kepada anda-anda di luar sana yang memerlukan khidmat jurufoto, mahupun juruvideo, juruhebah majlis sekalipun, semuanya aku sediakan. Lain-lain perkhidmatan dan produk, boleh tengok kat atas sekali (bawah language bar) blog ni. Mana-mana link yang boleh klik tu, akan membawa anda kepada post atau site yang berkaitan.
* My baby for video, JVC Everio GZ-MG505AG with 3ccd. Not the latest tech but when it comes to quality vs price, not many can beat!

My pricing? It starts from as low as RM500.00 (basic photography - unedited, 110 pieces 4R sized photo, Klang Valley area, and for basic video shoot - 1 hour VCD output, 4 hours on site shooting, Klang Valley area). There will be some extra charges on additional on-line editing, medium of output, extra amount of photos / extra hours of video, location and any extra services. Very cheap, isn't it?

Anyway, selamat pengantin baru kepada pasangan muda Nizam dan Liya, semoga kekal hingga ke akhir zuriat dan hayat, insya Allah...

*nota: Selamat melangsungkan pertunangan juga kepada Iron Lady of ETDP, cik (masih 'cik' lagi buat masa ni...hehe!) Tengku Irwanie sehari sebelum hari ini (Sabtu 7/6/08). Semoga selamat hingga melangsungkan pernikahan nanti insya-Allah!


Ha...sah tutup kedai dah..hehe!
(gambar sumbangan tuan empunya diri)

*update - Puan Tengku Irwanie telah selamat bernikah pada 10 Oktober 2008.




video

Friday, June 6, 2008

Nicole Scherzinger - Sekadar Hiburan Lara ;)

Tertekan...
Tension...
Nah, aku tambah tekanan untuk korang lagi!
He he he!



Dah dah...pi buat kerja balik! Tak pun pi baca post lain yang berfaaedah kat bawah2 ni. Sikit2 break dah ler... :D

Want to see more of Nicole plus other version of this song video clip? Click HERE.

Kalau Nicole membuatkan anda menitis air liur (dan lain-lain air barangkali), yang ni plak, hampir membuatkan aku menitis air mata...

Thursday, June 5, 2008

Minyak Naik, Barang Pun Sure Naik! Naik Hangin Gak Wooo....

Tak terkata aku bila kerajaan umumkan kenaikan harga petrol dan diesel.
Mungkin memang dah tak boleh nak elak lagi. Mungkin jugak boleh. Entah, aku bukan pakar.
Yang pastinya aku dah mula rasa sesak napas!

La ni, full tank kancil pun lebih RM50 dah. Kalau dulu, RM30 penuh dah tangki, leh jalan sampai Melaka, patah balik siap, pun ada baki. Tu kancil...kalau kereta besar sket lagi? Kalau dulu RM65 full tank, tak jadi lebih kurang RM100 dah sekarang?

Macam mana kita marah, amuk, memang tak guna. Barang2 akan menyusul naik jugak. Tak percaya tengok je lah nanti. Jadi apa kita nak buat nih? Tunjuk perasaan? Boikot? Merusuh? Ingat orang kat atas2 tu peduli ke? Dia tembak kang sesia je...tak pun free je masuk 'dalam'!

Dah tu, apa lagi boleh kita buat kan?
*edit: mungkin kalian patut baca hasil tulisan mantan PM kita Tun Dr. Mahathir berkaitan hal kenaikan harga minyak ini, di blog beliau. Sila klik di SINI. Aku respek betul...

*edit 2: ni ada satu petisyen yang mungkin korang berminat gak nak tengok: http://www.petitiononline.com/PakLah/petition.html

Hmm...kat sini la aku nak ajak korang bantu diri sendiri. Bantu keluarga. Bantu kawan2. Bantu aku sekaligus yang dah semakin sesak nih. Jangan la nak harap kerajaan je nak buat semua. Kalau tukar kerajaan sekalipun, aku rasa 2x5 je. It's unevitable phenomenon.

Camne nak bantu diri sendiri tu?

Banyak cara beb...ikut kemampuan dan kreativiti sendiri lah. Ada yang cari side income. Ada yang main saham. Ada yang join MLM. Ada yang mula buat kerja tak senonoh...yang ni jangan buat lah kan! Tapi aku nak sarankan salah satu cara yang boleh membantu. ETDP - Eilham Technopreneurs Development Programme. Klik je, bukan kena bayar pun.


Kat situ ada penerangan ringkas. Siap video penerangan sekali dalam Bahasa Melayu kalau kurang faham English. Kalau rajin nak browse blog aku nih, scroll ke bawah, tengok older post atau kalau bijak sikit klik kat kategori / label 'Money and Business' atau 'Consultancy and Services', anda akan dapati beberapa post yang memberi penerangan ringkas.

Nak tau lebih lanjut, call ajelah aku nih... 014-3653525.